برای پاسخ به این سؤال که آمریکا چرا به دنبال تجزیهی عراق است؟ جوابهای زیادی وجود دارند که البته همگی در نقطه به نام منافع ایالات متحده آمریکا خودنمایی میکنند.
به گزارش کوردپاریز، اخیراً رئیس ستاد فرماندهی نیروی زمینی ارتش آمریکا (ژنرال ریموند اودرنو) تجزیه عراق را تنها راهحل پایان دادن به بحران در این کشور دانست. وی با بیان این ادعا که تحقق آشتی بین شیعیان و سنیها در عراق دشوارتر شده است، تجزیه این کشوررا تنها راهحل پایان دادن به کشمکش طایفهیی در آن بیان کرده است.
در این باره ناظم دباغ، نمایندگی اقلیم کردستان در ایران، به سؤالاتی در این زمینه جواب میدهد.
ژنرال ریموند اودرنو، رئیس ستاد فرماندهی نیروی زمینی ارتش آمریکا اعلام کرده تجزیه تنها راهحل ممکن برای تحقق آشتی میان شیعه و سنی است. چرا این طرح در شرایط کنونی بار دیگر مطرح میشود؟
مساله تجزیه عراق مدتهاست در رسانهها مطرح میشود، اما به نظر من تقسیم عراق باید با رضایت مردم و تشکیلات عراق باشد. در این زمینه کردها، اعراب، شیعه و سنی باید تصمیم بگیرند هیچ کس در خارج از عراق حق ندارد در اینباره نظر بدهد. آمریکا فکر میکند اگر عراق تجزیه شود، مردم هر بخش بهتر میتوانند با داعش مبارزه و این گروه تروریستی را تجزیه کنند، اما تجزیه عراق و مسائل امنیتی منطقه به خود عراقیها مربوط میشود.
آیا میتوانیم بگوییم آمریکا دنبال تجزیه عراق است؟
نمیتوانم بصراحت بگویم آمریکا دنبال تجزیه عراق است، اما بعد از جنگ جهانی اول و پس از فروپاشی دولت عثمانی، منطقه تقسیم شد. در حقیقت آمریکا دنبال حفظ منافع خود است و در هر نقطهای که منفعت داشته باشد، سراغ آن میرود.
آیا عربستان، ترکیه و رژیم صهیونیستی به خاطر نفوذ در عراق دنبال تجزیه این کشورند و نمیخواهند دولت مرکزی قوی حضور داشته باشد؟
نمیتوانم بگویم ترکیه و عربستان دنبال تجزیه عراق هستند، اما رژیم صهیونیستی برای تامین منافع خود در پی تجزیه مناطق عربی و خاورمیانه است. به نظرم اگر دولت مرکزی به دلخواه آنها باشد، مشکلی با عراق ندارند؛ زیرا دنبال تسلط اقلیت اهل تسنن بر عراق همانند زمان صدام حسین هستند، اما وقتی میبینند کردها در سرنوشت عراق شریک هستند، این وضعیت برایشان سنگین تمام میشود.
آیا خیانت برخی گروههای داخلی در آوردن داعش، امری ساختگی برای پیش بردن عراق به سمت تجزیه نبود؟
خیانت این افراد که باعث تسلط داعش بر منطقه عراق و کردستان شد، خیانت علیه بشریت و اسلام بود و با جرأت میتوانم بگویم کردها در مبارزه با داعش بهتر عمل کردهاند.
وضعیت داعش و مبارزه با آن در چه مرحلهای است؟
وضعیت داعش در مناطق کردستان عراق خوب نیست، زیرا ۹۵ درصد از مناطق تحت تصرف این گروه آزاد شده است. داعش بیشتر در مناطق الانبار و فلوجه حضور دارد و ارتش عراق و آمریکاییها تاکنون نتوانستهاند در این مناطق به نتیجهای برسند؛ البته مرحله دوم آزادسازی الانبار شروع شده است.
چرا عراقیها نسبت به فساد در کشورشان اعتراض دارند؟
کسی جرات ندارد مخالف اصلاحات و مقابله با فساد در عراق باشد، البته واقعیت این است که این تلاشها در جهت اقدامات برای کاهش اختیارات یک طرف و تسلط یک فرد بر دیگری انجام میشود. بسیاری این تلاشها را کودتا تفسیر میکنند، اما بنده حامی انجام اصلاحات در کشور هستم.
دولت چه اقداماتی را در این زمینه میتواند انجام دهد؟
اگر دولت هماهنگی کامل را با گروههای سیاسی در عراق و حکومت داشته باشد، میتواند با فساد برخورد کند. این موضوع فقط محدود به اخراج چند مسئول یا حذف معاونان رئیسجمهور نمیشود، بلکه دولت باید نظارت بیشتری بر وزارتخانههایی داشته باشد که بودجه عظیمی در دست دارند، همچون وزارتخانههای برق، شهرداری، بازرگانی، بهداشتی و راه که باید خدمات بیشتری را به مردم ارائه دهند.
منبع: جامجم