ناظم دباغ نماینده اقلیم کردستان عراق در ایران با بیان اینکه این اقلیم روابط خوبی با تهران دارد، گفت: ایران طی ماه های گذشته در بالاترین سطوح به میانجیگری میان احزاب کُردی عراق پرداخته است.
دباغ در گفتوگو با روزنامه آوینه نکات مهمی را پیرامون روابط ایران و اقلیم مطرح کرده است که مشروح آن از نظر می گذرد:
*شما به تازگی پیرامون ایران دیداری با مسعود بارزانی، ریاست اقلیم داشتید. چه پیامی از ایرانیان برای ایشان آورده بودید؟
محور اصلی دیدار، بررسی تحولات منطقه و تقویت روابط مابین اقلیم و ایران و روشن کردن موضعگیریهایی که باید گرفته شود، بود. از جانب ایرانیها حامل هیچ پیامی نبودم.
*اما زمان و نحوه این ملاقات آشکارا به ما می گوید که شما حامل پیامی از جانب مقامات ایرانی بودید؟
روزنامهها همه چیز را با هم می خواهند، اما بعضا نمی شود همهچیز را بیان کرد، همین که نماینده اقلیم در تهران دیداری با ریاست اقلیم داشته است خود حامل پیام است و کافی.
*در حال حاضر نگاه ایرانیها به نسبت اقلیم و اقتصاد این منطقه چگونه است؟
واضح است که ایرانیها هم بر این نکته واقفند که اقلیم با مشکلات اقتصادی و سیاسی روبرو است و همیشه هم تلاش کردند تا راهحلی برای مشکلات اقلیم پیشنهاد کنند چون امنیت اقلیم و ایران و برعکس به یکدیگر گره خورده است، ایرانیها مداوم بر اتحاد احزاب در اقلیم تاکید کردند و ما را هرگونه تشنجی در منطقه آگاه کردند.
*الان بحث رفراندوم در اقلیم داغ است آیا ایرانیها هیچ موضعی در این خصوص نگرفتند؟
ایران تاکید کرده است که این مسئلهای داخلی است، ولی در عین حال بر یکپارچگی عراق و قانون فدرال عراق که حقوق کردها در آن به رسمیت شناخته شده است، هم تأکید می کند. ایران از هرآنچه در این چارچوب رخ دهد، پشتیبانی خواهد کرد. برعکس اگر با موضوعی هم حداقل مخالفت نکند پشتیبانی هم نخواهد کرد. من بر این اعتقادم که اگر رفراندوم به تجزیه عراق ختم شود ایران از آن حمایت نخواهد کرد.
*در رقابتهای داخلی اقلیم تبلیغات فراوانی می شود که ایران از جماعت اسلامی پشتیبانی می کند؟
نه اینها ریشه در واقعیت ایرانیها ندارد. من از این امر بسیار مطمئنم حتی این موضوع که گویا جنبش تغیییر (گوران) و پ ک ک روابط فوقالعاده نزدیکی با تهران دارند هم درست نیست. متاسفانه مشکل خود ما هستیم که قادر به اتحاد با یکدیگر نیستیم و مشکلات و رقابتهای درون اقلیمی را به کشورهای دیگر تعمیم می دهیم.
*در حال حاضر ایران درباره مسئله ریاست اقلیم و پارلمان نیمهکاره چه موضعی دارد؟
حقیقتا نه به آن معنایی که جنبش گوران اعلام می کند و نه به آن معنایی که اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان عراق می گویند، ایران در جبهه هیچ یک قرار نگرفته است، در تمامی نشستها ایران بر اتحاد میان کردها تأکید کرده است.
پیرامون مسئله ریاست اقلیم کردستان هم ایران وارد جزئیات نشده است که باید فلان کس انتخاب شود یا اینکه با فلان شخص مخالفت کرده باشد، تنها بر اتحاد و پایبند بودن به قانون تاکیید کرده است.
*آیا ایران برای نزدیک کردن احزاب کردی هیچ گام عملی برداشته است؟
در این مدت کاهش پیدا کرده است اما چند ماه گذشته در بالاترین سطوح سیاسی هیاتی برای میانجیگری در میان احزاب کرد در حال تلاش بود.
*گفته شده که سردار «قاسم سلیمانی» هم به همین منظور به اقلیم سفر کرده؟
بله وی آمده و نماینده ایشان نیز آمده است، اگر لازم باشد یکبار دیگر هم شخصا خواهد آمد.
*بعد از یک مدت روابط سرد مابین حزب دمکرات کردستان عراق و ایران، در حال حاضر گفته می شود که این حزب به دنبال ترمیم این رابطه است، آیا این درست است؟
بگذارید واضح بیان کنم حزب دمکرات کردستان عراق از ایران فاصله نگرفته است تا بار دیگر به آن نزدیک شود. تا جایی که من آگاهم روابط خوبی با ایران دارد. تا جایی که من خبر دارم حزب دمکرات کردستان عراق با ایران روابط خوبی دارد. آنچه هست سروصدای رسانههای این حزب است که جهت مصرف داخلی است.
*موضع ایران در قبال این مسئله چیست که گویا اقلیم به سوی بلوک سنی منطقه متمایل شده است؟
من از این نکته اطمینان دارم که ایران علاقمند است که اقلیم همچون اقلیمی فدرال در چارچوب عراق بماند و رئیس جمهور عراق هم کرد باشد. این خود گواه این است که ایران علاقهای به این مسئله ندارد که اقلیم به سوی دیگر در منطقه متمایل شود. بله واضح است که سعودیها و ترکیه به دنبال تضعیف نقش شیعیان در عراق هستند و برای رسیدن به این هدف هم به کردها نیاز دارند. کردها باید بسیار آگاه باشند که در سیاست سنیگرایی منطقه هضم نشوند، طبیعی است که اگر چنین شود ایران واکنش خوبی نخواهد داشت.
*روابط نفتی مابین ایران و اقلیم به کجا ختم شد؟
ایران پیشتر اعلام کرده که از روابط نفتی و گازی با اقلیم کردستان پشتیبانی خواهد کرد و آماده است تا نفت اقلیم را از راه خلیج فارس به دنیا صادر کند، در حال حاضر هیاتی از وزارت انرژی اقلیم در تهران حضور دارند تا این مسئله را بیشتر عملی کنند.
م: سایت رسمی دفتر اقلیم در تهران