به گزارش کوردپاریزبه نقل از روزنامه والاستریت ژورنال، یان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در برلین اعلام کرد: اگر آنکارا نتواند قانون خود را درباره تروریسم تغییر دهد، در این صورت توافق آزادی روادید میان ترکیه و اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از توافق پناهجویان، ناکام باقی میماند. ما مذاکراتی در این باره با مقامات ترکیه داشتیم و شرایط خود را درباره لغو ویزا اعلام کردهایم. ما در این مذاکرات بر لزوم اجرای این شرایط بسیار تاکید کردهایم که در صورت اجرا نشدن آنها، توافق ترکیه و اتحادیه اروپا امکان پذیر نیست. اگر اردوغان به دنبال این استراتژی باشد که این حق را از ترکها بگیرد که بدون اخذ روادید به اروپا سفر کنند، او باید در این باره به مردمش پاسخگو باشد. این مساله مشکل من نیست، بلکه مشکل اردوغان است.
این اظهارات پس از این بیان شد که اردوغان با رد تقاضای اتحادیه اروپا مبنی بر تغییر قوانین تروریسم هشدار داد که اگر توافق لغو روادید میان دو طرف انجام نگیرد در این صورت تمام توافق پناهجویان لغو میشود. همچنین آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان اعلام کرد: بدون توجه به موانع موجود در توافق پناهجویان میان ترکیه و اتحادیه اروپا، ما باید چنین توافقی را اجرا کنیم، این توافق با وجود همه مشکلاتش میارزد. بیش از ۳۵۰ نفر از پناهجویان از آغاز امسال تا ۲۰ ماه مارس جان خود را از دست دادهاند. از سوی دیگر، دلکان بوزکر، وزیر امور اتحادیه اروپای ترکیه در پاسخ به این اظهارات پس از دیدار با قانونگذاران این اتحادیه در استراسبورگ، با رد تجدیدنظر در قوانین تروریسم از سوی ترکیه گفت: از ماه ژوئیه سال گذشته ۴۵۰ نفر از نیروهای امنیتی کشورمان در مبارزه با نیروهای پ.ک.ک جان خود را از دست دادهاند، غیرممکن است که ترکیه تعاریف خود را درباره تروریسم بنا بر تقاضای اتحادیه اروپا تغییر دهد. ما این قوانین را تغییر نخواهیم داد، حتی اگر این مساله به بهای لغو توافق آزادی روادید با اتحادیه اروپا تمام شود.
همچنین فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان گفت: اکنون توپ درباره توافق لغو ویزا در زمین دادگاه ترکیه است. یک سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: توافق پناهجویان با ترکیه هنوز لغو نشده است. ما باید مذاکراتی در این باره داشته باشیم، ما باید همکاری خود را با دولت ترکیه ادامه دهیم. برای اجرای توافق آزادی روادید باید تمام شرایط به اجرا درآید.
به نظر می رسد ترکیه با ابزار پناهجویان عزم خود را برای مقابله با تنش های داخلی با کوردها از طریق الزام اتحادیه اروپا دنبال می کند و با توجه به حجم تبعات ناشی از مسئله پناهجویان در اروپا و تشدید درگیری ها در ترکیه از سوی پ.ک.ک این خواست ترکیه بیش از پیش امکان تحقق داشته باشد .نکته قابل توجه در این میان ، همزمانی تشدید درگیری ها از سوی پ.ک.ک درست در زمانی است که دولت ترکیه به آن در فضای چانه زنی با اروپا نیاز جدی دارد. هرچند که به نظر نمی رسد پ.ک.ک چندان آگاهانه در این مسیر گام بر می دارد .