به گزارش کوردپاریز ، مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجۀ ترکیه، میگوید اتریش «پایتخت نژادپرستیِ افراطی» است.
چاووشاوغلو این اظهارات را جمعه (۱۵ مرداد) در گفتوگو با شبکۀتِگِرِتِ هابرِ ترکیه و در واکنش به پیشنهاد کریستیان کِرن، صدراعظم اتریش، برای پایان دادن به مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیۀ اروپا بیان کرد.
وی اظهاراتِ کرن دربارۀ سرکوبگری آنکارا را رد کرد و «زشت» دانست.
صدراعظم اتریش چهارشنبه (۱۳ مرداد) گفته بود به دلیل مشکلات دموکراتیک و اقتصادی، وی با سران اروپا برای پایان مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیۀ اروپا صحبت خواهد کرد.
مذاکرات اتحادیۀ اروپا با سران ترکیه بر سر درخواست آنکارا برای پیوستن به این اتحادیه منطقۀ شنگن از سال ۲۰۰۵ آغاز شد، اما تا کنون تنها یک فصل از ۳۵ فصلِ مذاکرات به نتیجه رسیدهاست.
پس از کودتای نافرجامِ بخشی از نظامیانِ ترکیه در۲۶ تیر، روابط آنکارا با متحدان غربیاش دچار تنش شد.
مقامهای اروپایی در طی هفتههای گذشته به انتقاد از سیاست سختگیرانۀ رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، پرداخته و وی را متهم کردهاند موج گستردهای از دستگیریها را در کشور به راه انداختهاست. در مقابل، آنکارا رهبران غربی را متهم میکند که، به جای توجه به تهدیدِ موجود علیه دولت ترکیه، نگران حقوق کودتاچیان است.
چاووش اوغلو دربارۀ سخنان کِرن گفت: «صدراعظم اتریش باید اول به کشور خودش نگاهی بیاندازد. نژادپرستی یکی از گرایشهایی است که دشمن حقوق بشر و ارزشهاست و اتریش امروزه پایتخت نژادپرستیِ افراطی است.»
اخیراً حزب راست افرطیِ موسوم به آزادی، که از مخالفان ورود پناهجویان به اتریش است، در این کشور محبوبیت یافتهاست. در تازهترین نظرسنجیها، این حزب ۳۵ درصد از آرا را به خود اختصاص داده است و این موضوع حزب سوسیال دموکراتِ حاکم در اتریش را، که در ائتلاف با محافظهکاران است، تحت فشار قرار دادهاست.
این اظهارتِ وزیر امور خارجۀ ترکیه با واکنشِ فوری وین مواجه شد. سباستین کورتس، وزیر امور خارجۀ اتریش، از مقامات آنکارا خواست سخنان و اعمال خود را تعدیل کنند.
تنش میان دو کشورِ ترکیه و اتریش از ماه گذشته تشدید شده است. وین ۲۱ ژوئیه (۳۱ تیر) سفیر ترکیه را برای ارائۀ توضیح دربارۀ ارتباط آنکارا با تظاهراتی که در اتریش در حمایت از اردوغان برگزار شد، احضار کرد.
توافق اروپا و ترکیه بر سر پناهجویان
با افزایش تنش میان ترکیه و کشورهای اروپایی، مقامات آنکارا- از جمله وزیر امور خارجۀ این کشور- اعلام کردند که اگر وعدۀ اروپا برای اعطای امتیاز سفر بدون روادید تُرکها به کشورهای اروپایی محقق نشود، آنکارا نیز متقابلا تعهدات خود در قبال پناهجویان عمل نخواهد کرد.
براساس توافقی که چند ماه پیش میان مقامات آنکارا و اتحادیۀ اروپا حاصل شد، ترکیه در ازای ممانعت از ورود پناهجویان به قارۀ اروپا، امتیازاتی مانند پیشبرد مذاکرات برای پیوستن این کشور به اتحادیۀ اروپا و سفر بدون روادید شهروندانش به اروپا را دریافت میکرد؛ اما مقامات اروپایی تا کنون این امتیازات را به دلیل آنچه نقض حقوق شهروندی و سرکوبگری اردوغان در ترکیه دانستهاند، از آنکارا دریغ کردهاند.
ترکیه، پیش از این با تعیین ضربالاجل، به ۲۸ کشورعضو اتحادیۀ اروپا مهلت داده بود تا پایان ماه ژوئن (۱۱ تیر) شهروندان ترکیه را از روادید معاف کنند. آنکارا معتقد است که اروپا به تعهدات خود بر اساس توافق صورت گرفته عمل نمیکند.
چاووش اوغلو روز جمعه در این باره گفت: «اگر توافقی وجود دارد، یا هر دو طرف بدان عمل میکنند، یا هر دو آن را کنار میگذارند.»
زیگمار گابریل، معاون صدراعظمِ آلمان، در ۱۱ مرداد گفته بود اروپا نباید تسلیم باجخواهی آنکارا در مذاکرات مربوط به معافیت از روادید شود.