چاپ لندن، دادگاهی در آنکارا شنبه گذشته دستور به بازداشت دیپلمات های ترکیه ای به اتهام ارتباط با کودتا داد. یکی از آنها گورجان بالیک بود که در زمانی که داوود اغلو، وزیر امور خارجه بود، مدیر دفتر او بود، او قبل از آن عالی ترین مشاور عبدالله گل، رئیس جمهوری سابق ترکیه بود. جایگاه بالای او باعث می شد تا او قلب نفوذ در حزب عدالت و توسعه، حزب حاکم و مطلع از اسرار این حزب و اسرار رهبر فعلی آن، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه محسوب شود.
خبرگزاری آناتولی گزارش داد که بالیک در کسوت مقامی که در اختیار داشت در سال ۲۰۱۳ ترتیب جلسه ای جنجالی میان احمد داوود اوغلو و فتح الله گولن داد، زمانی که اوغلو برای شرکت در مجموعه عمومی سازمان ملل به نیویورک رفته بود.
این دستگیرها این سوال را به وجود آورده که آیا میان افرادی که در حزب عدالت و توسعه و رده های بالای حکومت با کودتاچیان ارتباطی وجود داشته است که کشور را به سمت بزرگترین بازداشت ها و برکناری ها در تاریخ ترکیه کشانده است.
داوود اوغلو، در می ۲۰۱۵ گفته بود که با گولن در خانه اش در پنسیلوانیا دیداری سری داشته و تلاش کرده است او را راضی کند به ترکیه بازگردد تا تنش موجود میان او با اردوغان رفع شود.
در همین رابطه یک خبرگزاری نزدیک به دولت گزارش داد که گورجان بالیک و علی ویندیک و تونگای بابالی، سه مقام سابق و از اعضای عالی رتبه سابق حزب عدالت و توسعه در حال حاضر زندانی هستند و در انتظار فرا رسیدن زمان برگزاری دادگاهشان هستند.
بالیک از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۴ عالی ترین مشاور عبدالله گل، رئیس جمهوری سابق ترکیه بود. ناظران ترک می گویند که بازداشت بالیک اختلافات را میان رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری با احمد داوود اوغلو که در دوره ای وزیر امور خارجه و بعد از آن نخست وزیر شد، افزایش می دهد. اردوغان داووداغلو را متهم می کند که کشور را غرق گروه های اسلام گرای سیاسی به ویژه افراد منتسب به جریان اخوان المسلمین کرد. به اعتقاد بسیاری از ناظران در روزهای آخر دولت داوود اغلو تنش ها میان او با اردوغان افزایش یافت به گونه ای که این مساله سبب شد در آخر داوود اوغلو از ریاست حزب و سپس از سمت نخست وزیری استعفا دهد و جای او را بن علی ییلدریم، نخست وزیر بگیرد و او نیز در صفوت نخست وزیر جدید تغییرات شگرفی در سیاست خارجی ترکیه به وجود آورد و اقدام به حل مشکلات کشورش با همسایگان کند و از بحران های متعدد منطقه ای که روی ترکیه تاثیر مستقیم گذاشتند، عبور کند.
به اعتقاد بسیاری از ناظران مسائل ترکیه، داوود اغلو با خواسته اردوغان برای تبدیل حکومت کشور از پارلمانی به ریاستی مخالف بود. به اعتقاد او این کار می توانست حیات سیاسی اردوغان را به برای چند سال آینده بدون نیاز به برگزاری انتخابات یا چالش جدی تمدید کند. این مساله سبب شد تا اردوغان در برابر داوود اوغلو بایستد و ستاره رو به صعود او را که به اعتقاد بسیاری می خواست در آینده جای اردوغان را بگیرد به افول بکشاند. به اعتقاد بسیاری فشارهای بی امان اردوغان سبب شد تا داووداوغلو از سمت خود استعفا دهد. اردوغان او را آدم ماجراجویی می دانست که باعث شد ترکیه درگیر بحران های بسیاری شود.
بسیاری معتقدند که عبدالله گل از سیاست کنار زدن داوود اوغلو توسط اردوغان خشنود نبود و اعتقاد داشت که بلندپروازی های اردوغان کشور را به این مرحله رساند و نباید همه تقصیرات را متوجه داوود اوغلو کرد. گل از مخالفان سرسخت سیاست های اردوغان در بحران های منطقه به ویژه در پرونده سوریه بود.
بر کسی پوشیده نیست که تلاش ناکام برای کودتا علیه اردوغان سبب شد تا او بهانه لازم برای پاکسازی موسسات کشور از مخالفانش را به دست آورد. مساله ای که احتمالا عبدالله گل نیز با آن موافق است.