سایز متن   /

نخست وزیر اقلیم کردستان عراق، بغداد را متهم کرد که به هیچ یک از تعهدات خود در قبال اربیل که در قانون اساسی ذکر شده عمل نمی‌کند. وی همزمان خواستار افزایش حمایت‌ها از اربیل در دولت جدید آمریکا شد.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الاوسط، نیچروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در گفت‌وگو با رادیو آمریکا اظهار داشت: کردها از آمریکایی‌ها انتظار بیشتری دارند و اصولی که آمریکایی‌ها به دنبال تحقق آن هستند در اقلیم کردستان وجود دارد، امروز کردها در مبارزه با تروریسم پیش قدم هستند و این معیار بسیار مهمی برای آمریکا و دولت دونالد ترامپ است. ارزش‌ها و ملاک‌های هم‌زیستی اکنون در اقلیم کردستان رعایت می‌شود . کردها به دولت ترامپ و تقویت روابط دوجانبه بیش از دوره ریاست باراک اوباما امیدوار هستند.

بارزانی در این مصاحبه درباره آخرین تحولات عملیات مبارزه با داعش گفت: با گذشت بیش از دو سال از جنگ و مقاومت در برابر داعش، اقلیم کردستان عراق بیش از ۱۶۰۰ شهید در میان نیروهای پیشمرگ و بیش از ۹ هزار زخمی داده است و پیشمرگ‌ها موفق شدند در همان ابتدای حمله داعش به اقلیم کردستان عراق تمامی مناطق اشغال شده را با همکاری و هماهنگی نیروهای ائتلاف ضد داعش آزاد کنند و اگر حمایت ائتلاف مذکور نبود، پیشمرگ‌ها به آسانی موفق به بازپس‌گیری این مناطق نمی‌شدند.

نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در بخش دیگری از این مصاحبه درباره عملیات آزادسازی موصل تاکید کرد: آنچه الان با آن مواجه هستیم شکل نظامی نیست بلکه مشکلی سیاسی است به نظر من نابودی نظامی داعش به معنای پایان آن نیست چراکه امکان دارد داعش رقه و موصل را از نظر نظامی از دست بدهد اما تفکراتش در این شهرها باقی بماند. داعش نتیجه سیاستی نادرست در عراق است و اگر این سیاست ادامه یابد داعش در عراق باقی خواهد ماند و هرگز از بین نخواهد رفت.

وی افزود: ما شاهد هیچگونه اقدامی از سوی بغداد برای حل مشکلات موجود و اصلاح اشتباهات سیاسی پیشین نبوده‌ایم به همین دلیل از باقی ماندن تفکرات داعشی نگران هستیم زیرا این خطر نه تنها برای اقلیم کردستان عراق بلکه متوجه کل کشور عراق است. این گروه تروریستی جایی در اقلیم ندارد و تفکراتش از سوی مردم اقلیم کردستان عراق حمایت نمی‌شوند اما این خطر هنوز برای همسایه‌های ما وجود دارد و بی‌ثباتی در عراق تاثیر خود را بر اقلیم کردستان نیز خواهد گذاشت.

این مسئول دولت اربیل درباره روابط با بغداد به ویژه درخصوص اختلافات به وجود آمده درباره بودجه گفت: در اوایل سال ۲۰۱۴ ما به سه مشکل بزرگ مواجه شدیم. اول توقف بودجه اقلیم در ابتدای فوریه آن سال بدون هیچگونه اطلاع‌رسانی به اربیل بود. بهانه بغداد نیز برای این حرکت آن بود که ما نفت را می‌فروشیم و صادر می‌کنیم و واقعیت آن است که ما صادرات نفت را از ماه پنجم آن سال آغاز کردیم. مساله دوم ورود بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار آواره، مهاجر و پناهجو به اقلیم و ورود به جنگ با تروریست‌ها در جبهه‌ای به طول بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر بود. این امر نیازمند امکانات بسیار بزرگی خارج از توان و ظرفیت اقلیم بود. مشکل سوم نیز کاهش جهانی قیمت نفت به صورت ناگهانی و رسیدن به آن به کمتر از ۲۰ دلار بود. تمامی این مشکلات باعث شد اقلیم کردستان حدود سه سال فقر و مشکلات را تجربه کند.

بارزانی درباره همکاری‌ها میان اربیل و بغداد نیز گفت: به صراحت می‌گویم اولویت‌ ما خواسته‌های اقلیم و حل همه مشکلاتمان با بغداد است و فکر می‌کنیم صلاح کار اقلیم نیز حل مشکلات نفتی و مشکلات سیاسی با بغداد است. ما اقدامات مشترک بسیار خوبی را تاکنون شروع کرده‌ایم و همکاری‌ها و هماهنگی هایمان با بغداد در نبرد با داعش بهترین نمونه آن است. پس از ۲۵ سال اعطای مجوز به ارتش عراق برای ورود به مناطق کردنشین کار آسانی نبود بلکه تصمیمی بسیار دشوار بود اما با توجه به دشمن مشترکی که داشتیم و لزوم مقابله با آن این تصمیم اتخاذ شد و ما به پیروزی بزرگی نیز در این مسیر دست یافتیم. در عملیات موصل نیز هماهنگی و همکاری نظامی و اطلاعاتی بسیار خوبی میان ما وجود داشت.

نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در ادامه به شرح رویکرد خود نسبت به حل مشکلات با بغداد پرداخت و گفت: باید در راستای حل مشکلات و اختلافات موجود و امضای توافقنامه‌ای در راستای منافع دو طرف بستر لازم برای گفت‌وگو و حصول توافق فراهم شود. ما اکنون با بحران مالی بزرگی مواجه هستیم و بغداد نیز حتی یک گام در راستای کمک به اربیل برنمی‌دارد.این مطلب را قبلا گفته‌ام و باز هم تکرار می‌کنم که اگر بغداد تنها یک دلار از قیمت شبکه‌های نفتی را به ما پرداخت کند با آنها توافقنامه‌ای را به امضا می‌رسانیم. ما در عراق قانون اساسی داریم که از ۱۲ سال پیش وضع شده اما همواره از خود می‌پرسیم بغداد چه اقدامی در راستای اجرای بندهای این قانون اساسی انجام داده است.

وی افزود:البته اقلیم کردستان تجربه تلخی با بغداد دارد. بغدا هنوز خود را در مرکز می‌داند و درک نمی‌کند که ساختار قدرت در عراق تغییر کرده است. ساختار جدید طبق قانون اساسی ساختاری فدرالی است اما شیوه تفکر در بغداد کاملا محوری است و بغداد هیچگونه قانون یا حتی یک دستور مربوط به مدیریت منابع نفت و گاز و منابع نفتی اربیل را اجرا نکرده و با اربیل مانند سایر استان‌های کشور برخورد می‌کند و این مساله از سوی اربیل قابل قبول نیست.

نیچروان بارزانی درباره کمک بغداد به پیشمرگ‌ها و حمایت از این نیروها نیز گفت: درست است که حشد شعبی نقش بزرگی در مبارزه با داعش ایفا کرد اما آنها برای این نیروها قانون خاصی صادر کرده و با آنها مانند یک قدرت رسمی برخورد کردند و تمامی حمایت‌ها و تسهیلات لازم را برای آنها فراهم کردند اما حاضر نیستند بپذیرند که پیشمرگ‌ها نیز جایی در ساختار دفاعی عراق دارد. اینجا این سوال برای ما مطرح میشود که ما چگونه می‌توانیم خود را شهروندان این کشور قلمداد کنیم و چه انگیزی‌هایی ما را بر آن می‌دارد که برای این کشور تلاش کنیم. کردها و پیشمرگ‌ها این سوال‌ها را از خود دارند.

اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:
دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد

قالب وردپرسدانلود رایگان قالب وردپرسپوسته خبری ایرانیقالب مجله خبریطراحی سایتپوسته وردپرسکلکسیون طراحی