اورامانات در کنار همه زیبایی های طبیعی و جاذبه های چشم نوازش در دل خود چندین غار و سکونت گاه قدیمی دارد که قوری قلعه یکی از غارهای زیبا و کهن در روستایی به همین نام و بر سر راه کرمانشاه به پاوه است.
به گزارش خبرنگار ایرنا؛ غار قوری قلعه در حدود ۸۷ کیلومتری کرمانشاه واقع شده و یکی از مقاصد گردشگران به استان کرمانشاه و منطقه اورامانات محسوب می شود.
علت نامگذاری غار به نام قوری قلعه وجود آبادی در ۷۰۰ متری غار است که در ایام قدیم اطراف این آبادی را قلعه های مختلفی در بر گرفته که شکل یکی از این قلعه ها شبیه قوری بوده است و آمیزه ای از قوری و قلعه و به همین دلیل اسم غار از نام همین روستا گرفته شده است.
اثر طبیعی ملی قوری قلعه در ارتفاع ۱۶۵۰ متری بر دامنه کوه شاهو واقع شده است. این غار یکی از زیباترین غارهای کشور می باشد که دوستداران طبیعت را به خود جلب کرده است.
غار قوری قلعه، بزرگترین غار آبی خاورمیانه است که در ۲۵ کیلومتری شهر روانسر و در کنار جاده روانسر- پاوه قرار دارد و بنا به گفته زمین شناسان، ۶۵ میلیون سال قدمت و سه هزار و ۱۴۰ مترعمق دارد و تنها ۳۰ سال از شناسایی آن می گذرد.
ژرفای حوضچه های این غار به ۱۴ متر می رسد همچنین دمای درون غار هفت تا ۱۱ درجه است و در تمام فصول سال ثابت است و رطوبت نسبی آن را ۸۹ درصد اندازه گیری کرده اند.
این اثر طبیعی دارای تالارهای زیبا در یک هزار و ۴۰۰ متری و ۵۰۰ متری به نام های تالار مریم، تالار کوهان شتر، تالار مسیر برزخ، تالار بلور و تالار عروس می باشد.
این غار یکی از زیباترین جاذبه های دیدنی شهرستان روانسر می باشد.
غار زیبا و اعجاب آور قوری قلعه هفتمین اثر طبیعی ملی ایران است که هر سال به ویژه در ایام نوروز گردشگران بی شماری را از سراسر جهان به سوی خود می کشاند.
غارنوردان آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی قوری قلعه را در سالهای ۱۳۳۶، ۱۳۴۵ و ۱۳۶۳ شمسی بررسی و تقریبا ۵۵۰ متر را از آن کشف کرده اند.
همچنین در سال ۱۳۶۸ شمسی، حدود یک هزار و ۳۴۰ متر از آن توسط غارنوردان کرمانشاه شناسایی و دو مرحله برای آن در نظر گرفته شد.
در مرحله نخست غار که ۵۰۰ متر طول دارد، دو تالار کوهان شتر و مریم آماده بازدید علاقه مندان است.
در یک هزار متری غار تالار بلور و در داخل تالار نیز حوضچه ای فوق العاده زیبا وجود دارد، وجود قندیلهای پرده ای در حوضچه که با دست زدن به هرکدام صدای یکی از آلات موسیقی ایجاد می شود، از جمله دلایل این زیبایی است، به طوری که بسیاری از جهانگردان و کارشناسان متفق القولند که این حوضچه، زیباترین حوضچه دنیاست.
تالار عروس که یکی از هیجان انگیزترین بخشهای غار قوری قلعه است در یک هزار و ۵۰۰ متری آن واقع شده است.
جنس سنگ های این تالار کریستال و براق و سفید بوده و کسانی که بر روی آنها راه می روند می توانند جای پای خود را ببینند.
وجود چهار آبشار به ارتفاع ۱۰ تا ۱۲ متر در یک هزار و ۷۰۰ متری غار، زیبای آن را به اوج می رساند.
قندیل های کریستال مانند نیز که جنسشان از رسوبات آهکی است و از سقف آویزان شده اند در تمام طول غار خودنمایی می کنند و در بعضی نقاط طول قندیل ها به هشت متر نیز می رسد.
علاوه بر جذابیت و اهمیت اکوتوریستی قوری قلعه اشیایی نیز در آن کشف شده که از جمله آنها می توان به هشت عدد قاشق و بشقاب، چهارعدد کوزه بزرگ، یک عدد کوزه کوچک که ۱۵ سکه از دوران یزدگرد سوم و اواخر دوره ساسانی در داخل آن بوده و جمجمه سر انسان را نام برد.
تا به حال کسی انتهای غار را کشف نکرده و طول تقریبی غار را ۱۳ کیلومتر تخمین زده اند.
در پایین دست این غار نیز روستای قوری قلعه واقع شده که یکی از روستاهای زیبا با درختانی بسیار و آب و هوایی معتدل در فصول گرم و سوز و سرما در فصول سرد است و به دلیل نزدیکی به کوه مرتفع شاهو از بارش های بسیار خوبی در طول سال برخوردار است و از این رو مراتع و جنگل های اطراف این روستا از پوشش گیاهی منحصر به فردی برخوردار است.
دیدن غار زیبای قوری قلعه و روستای پایین دست آن به گردشگرانی که قصد مسافرات به استان کرمانشاه و منطقه اورامات را دارند، پیشنهاد می شود چرا که این غار زیبایی های فراوانی را در دل خود جای داده است.