سایز متن   /

ورود آیت‌الله سیستانی مرجع تقلید ذی نفوذ و زمان شناس به موضوع همه پرسی جدائی اقلیم کردستان عراق، زبانه‌های آتش شعله‌ور شده ناشی از این همه پرسی را مهار کرده و زمینه را برای تدبیری که مشکل به وجود آمده را حل کند فراهم ساخته است.

به گزارش کوردپاریز، ورود آیت‌الله سیستانی مرجع تقلید ذی نفوذ و زمان شناس به موضوع همه پرسی جدائی اقلیم کردستان عراق، زبانه‌های آتش شعله‌ور شده ناشی از این همه پرسی را مهار کرده و زمینه را برای تدبیری که مشکل به وجود آمده را حل کند فراهم ساخته است.

نماینده آیت‌الله سیستانی روز جمعه اعلام کرد ایشان بر یکپارچه ماندن و تمامیت ارضی عراق تاکید و مسئولین اربیل و بغداد را به مذاکره بر محور قانون اساسی عراق دعوت کرده‌اند.
خبرهای رسیده از اقلیم کردستان عراق حکایت از اعلام آمادگی مسعود بارزانی برای مذاکره با دولت مرکزی و همزمان، تعلیق موضوع جدائی برای مدت دو سال دارد. اگر این خبر صحت داشته باشد، دو دلیل را باید درباره این موضع گیری محتمل دانست.
اول آنکه فشارهای سیاسی و اقتصادی منطقه‌ای و بین‌المللی به بارزانی و همچنین موضعگیری مرجعیت در زمینه همه‌پرسی، بارزانی را به این نتیجه رسانده که در شرایط کنونی نمی‌تواند خواسته خود را محقق سازد و چاره‌ای غیر از عقب نشینی موقت ندارد. براساس این تحلیل، درحال حاضر زمینه برای پیگیری موضوع اقلیم کردستان عراق فراهم است و هر چند عقب نشینی بارزانی یک اقدام تاکتیکی و موقت است ولی می‌توان از زمینه فراهم شده برای اندیشیدن تدبیری که به نفع یکپارچگی و تمامیت ارضی عراق باشد و هم منافع دراز مدت کردها را تامین نماید استفاده کرد.
دوم آنکه اقدام همه پرسی توسط بارزانی از آغاز با هدف امتیاز گرفتن از دولت مرکزی عراق صورت گرفته و او اکنون احساس می‌کند با انجام همه پرسی می‌تواند امتیازهای مورد نظر خود را بگیرد. در این فرض، تصور بارزانی باید این باشد که اکنون شرایط برای نشان دادن چراغ سبز به سران کشورهای منطقه از جمله ایران و ترکیه که بشدت با همه پرسی جدائی اقلیم کردستان مخالفت کرده‌اند و همینطور سایر کشورها که خواستار نادیده گرفته شدن همه پرسی شده اند، فراهم است. به عبارت روشن تر، بارزانی می‌دانست که فعلاً شرایط برای جداسازی کردستان از عراق فراهم نیست ولی از وضعیت کنونی با برگزاری همه پرسی درصدد ایجاد شرایطی برآمد که بتواند با دست برتر، امتیازاتی از دولت مرکزی بگیرد.
نکته بسیار مهم این است که هر یک از این دو احتمال درست باشند، در این واقعیت نمی‌توان تردید کرد که بارزانی و همفکران او در هر حال از اندیشه جداسازی اقلیم کردستان از عراق دست برنخواهند داشت و همه پرسی انجام شده در سوم مهر ماه را به عنوان ابزاری برای رسیدن به این خواسته دردست خود نگه می‌دارند تا در زمان مناسب از آن بهره‌برداری نمایند. درست به همین دلیل است که هم دولت مرکزی عراق و هم مسئولان کشورهای همسایه باید از فرصت موجود برای تثبیت یکپارچه ماندن عراق استفاده کنند و راه را برای جدائی و تجزیه ببندند.
تجزیه عراق اگر تحقق یابد علاوه بر آنکه به ضرر خود کردها خواهد بود، مشکلات زیادی را برای کشورها و ملت‌های منطقه پدید خواهد آورد که حل آنها در کوتاه مدت امکان پذیر نخواهد بود. بسیار ساده اندیشانه خواهد بود اگر کسی تصور کند پشت پرده همه پرسی بارزانی، دست‌های قدرت‌های استعماری فعال نیستند. درست است که فعلاً فقط رژیم صهیونیستی آشکارا به صحنه آمده و تنها رژیمی است که از همه پرسی بارزانی حمایت کرده، ولی نباید از ظاهرسازی‌های آمریکا و انگلیس و بعضی دیگر از دولت‌های استعمارگر غافل شد. طرح تجزیه، سابقه‌ای طولانی دارد و اسناد و مدارک موجود نشان می‌دهند قدرت‌های استعمارگر همواره برای تحقق آن برنامه داشتند و هیچگاه از عملی ساختن این توطئه غفلت نکرده‌اند. هدف اصلی این توطئه، ایجاد یک کانون درگیری جدید در منطقه بسیار حساس و استراتژیک میان کشورهای عراق، ایران، ترکیه و سوریه است. این کانون درگیری علاوه بر اینکه این چهار کشور را برای همیشه درگیر خواهد کرد، برای قدرت‌های استعمارگر فرصت‌های طلائی زیادی به وجود خواهد آورد که با استفاده از آن می‌توانند تمام اهداف سلطه جویانه خود در خاورمیانه را دنبال کنند، رژیم صهیونیستی را با استفاده از این فرصت تقویت نمایند و منافع کوتاه مدت و دراز مدت خود را نیز تامین کنند و جیب‌های گشاد خود را نیز از فروش دائمی سلاح به کشورهای درگیر پر کنند.
خوشبختانه کردها مردمی با فرهنگ و فهیم هستند که با توجه به سابقه دسیسه‌های استعمارگران در منطقه، حاضر نیستند مصالح خود و منطقه را فدای مطامع بیگانگان کنند. زندگی کاملاً مسالمت آمیز کردها با سایر اقوام در کشورهای منطقه که تاریخی طولانی دارد، به روشنی نشان می‌دهد بدنه قوم کرد خواهان درگیری و تشنج و جنگ‌های قومی نیست و حساب خود را از معدود افرادی که به مثابه ابزار بیگانگان عمل می‌کنند، جدا می‌داند. همین ویژگی مردم کرد، زمینه بسیار خوبی برای حل مسالمت آمیز ماجرای همه پرسی اقلیم کردستان عراق است که نه قانونی است و نه قابل پذیرش برای کشورهای منطقه و جهان. شرایطی که اکنون با ورود مرجعیت به موضوع پیش آمده و نگاه دقیقی که به تمامیت ارضی عراق براساس قانون اساسی شده، فرصت تاریخی بسیار مناسبی را برای حل و فصل ماجرا فراهم آورده است. حل این مشکل می‌تواند مانع پیدایش توطئه زنجیره‌ای تجزیه کشورهای منطقه شود و قدرت‌های استعماری و صهیونیست‌ها را که برای این توطئه تدارک وسیعی دیده‌اند ناکام نماید.

اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:
دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد

قالب وردپرسدانلود رایگان قالب وردپرسپوسته خبری ایرانیقالب مجله خبریطراحی سایتپوسته وردپرسکلکسیون طراحی