ترکیه در مسیر صلح و نقش اوجالان در انحلال پ.ک.ک
در ماههای اخیر، پروژهای برای صلح جدید در ترکیه در حال بررسی است که ممکن است تحولات عمدهای در زمینه انحلال حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) به همراه داشته باشد. یکی از شاخصترین گامها در این مسیر، بیانیهی دولت باغچلی، رهبر حزب حرکت ملی (MHP) بود. او با حمایت ائتلاف جمهوریخواه و شخص رجب طیب اردوغان، پیشنهادی رادیکال ارائه داد: «اجازه دهید عبدالله اوجالان به پارلمان بیاید، در جلسهی فراکسیون حزب دمکراتیک خلقها (HDP) سخنرانی کند و پایان مبارزه مسلحانه و انحلال پ.ک.ک را اعلام نماید.»
این پیشنهاد واکنشهای گستردهای را برانگیخت. از جمله، فرماندهان پ.ک.ک در قندیل به بیانیه باغچلی واکنش نشان دادند و حملهای انتحاری در آنکارا ترتیب دادند. با این حال، مذاکرات برای اجرای پیشنهاد باغچلی ادامه یافت. قرار است روسای مشترک حزب دمکراتیک خلقها به جزیره ایمرالی سفر کنند تا با اوجالان دیدار کرده و راههای عملیسازی این طرح را بررسی کنند.
نقش دولت و اهداف استراتژیک
دولت ترکیه طی ماههای گذشته ملاقاتهایی با اوجالان انجام داده است. هدف اصلی این دیدارها، کاهش ارتباط میان حزب دمکراتیک خلقها و پ.ک.ک و همچنین ایجاد شکاف در بدنهی گروههای مسلح است. این رویکرد شامل اقداماتی مانند انتصاب فرمانداران جدید در مناطق کردستان، حملات هوایی و زمینی به مواضع پ.ک.ک در عراق و سوریه، و همچنین تلاشهای دیپلماتیک منطقهای است.
رجب طیب اردوغان بهصراحت از دلایل این سیاست پرده برداشت. او تاکید کرد: «تغییرات عمدهای در منطقه در حال وقوع است و احتمال حملات خارجی، از جمله از سوی اسرائیل، وجود دارد. ما باید با حل مسائل داخلی و ایجاد انسجام ملی، از تمامیت ارضی خود دفاع کنیم.»
ارتباط تحولات سوریه با پروژه صلح داخلی ترکیه
همزمان با این تحولات، گروههای مسلح مخالف دولت سوریه حملاتی علیه نیروهای بشار اسد ترتیب دادهاند که شرایط منطقه را پیچیدهتر کرده است. در این میان، ترکیه تلاش میکند با دولت سوریه به توافق برسد؛ اما بشار اسد شرط خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه را برای دیدار با اردوغان مطرح کرده است. روسیه نیز از این موضع حمایت میکند.
از سوی دیگر، نیروهای مخالف سوری، با حمایت ترکیه، به حلب پیشروی کردهاند. این اقدام میتواند منجر به محاصره نیروهای پ.ک.ک در تلرفعت شود و معادلات در مناطق تحت کنترل کردها، از جمله محلههای حلب، را تغییر دهد. ترکیه به دنبال فشار آوردن به پ.ک.ک برای کنار گذاشتن تسلیحات از طریق این تحولات میدانی است.
چشمانداز آینده
با گسترش حملات گروههایی مانند تحریرالشام علیه نیروهای اسد و تغییر معادلات در سوریه، نقش ترکیه در این تحولات تقویت خواهد شد. در این شرایط، تلاش برای وادار کردن پ.ک.ک به پذیرش طرح صلح با جدیت بیشتری دنبال میشود. با این حال، ترکیه به خوبی میداند که پ.ک.ک بهراحتی تسلیحات را کنار نخواهد گذاشت و این امر مستلزم اقدامات چندجانبه، از جمله استفاده از نفوذ عبدالله اوجالان، است.
تحولات پیش رو نشان خواهد داد که آیا این تلاشها به انحلال پ.ک.ک و ایجاد صلح پایدار در ترکیه منجر خواهد شد یا خیر.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰