سارا جوانمردی
در پی بیثباتی اوضاع در سوریه به دلیل سقوط دولت «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور و تسلط مخالفان مسلح بر دمشق، رژیم صهیونیستی در تکاپو برای سوء استفاده از این وضعیت است تا با اجرای سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» نوعی هرج و مرج و آشوب را در سوریه به راه بیندازد و از آب گل آلود این کشور به نفع خود بهره ببرد. نیروهای رژیم صهیونیستی به طور مداوم به مناطقی از سوریه که قبلاً تحت کنترل دولت این کشور بود، نفوذ میکنند. گزارشها حاکی از آن است که این رژیم کنترل تعدادی روستا در مرز جولان را در دست گرفته است. این اقدامات نظامی اسرائیل از زمان سقوط دولت بشار اسد در ماه دسامبر شدت گرفته است.
تانکهای رژیم صهیونیستی همچنین در حال پیشروی به سمت روستای صیدا در جولان، در مرز اداری میان استانهای درعا و قنیطره در جنوب غربی سوریه هستند. این منطقه در مجاورت بلندیهای جولان قرار دارد که تحت کنترل اسرائیل است.
نیروی هوایی اسرائیل نیز سلسلهای از حملات به دهها هدف استراتژیک در سوریه انجام داده است و اسرائیل اعلام کرده که هدف از این حملات، هدف قرار دادن ذخایر تسلیحات استراتژیک و زیرساختهای نظامی در سوریه است تا از استفاده مخالفان رژیم اسد از آنها جلوگیری کند. رژیم صهیونیستی فرودگاه قامشلو واقع در ریف شمالی استان حسکه در شمال شرقی سوریه را نیز هدف قرار داده بود.
رژیم صهیونیستی با اتفاق نظر به طرح نتانیاهو برای گسترش شهرکسازی در جولان بهویژه با توجه به جنگ و جبهه جدید با سوریه، موافقت کرده است. هدف این طرح، تشویق رشد جمعیت در شهرکهای جولان است که هزینه کلی آن بیش از ۱۱ میلیون دلار خواهد بود. هدف اصلی این طرح، چند برابر کردن تعداد ساکنان اسرائیلی در این منطقه است.
این تجاوزات رژیم صهیونیستی نقض آشکار حاکمیت سوریه است که به طور بینالمللی به رسمیت شناخته شده است. همچنین، اسرائیل با این اقدامات، اصول بنیادین حقوق بینالملل را زیر پا میگذارد. طبق ماده ۴۲ کنوانسیون لاهه ۱۹۰۷، هرگاه بخشی از قلمرو یک دولت تحت کنترل واقعی قدرت خارجی قرار گیرد، بدون آنکه دولت اشغالشده با آن موافقت کرده باشد، آن قلمرو تحت اشغال محسوب میشود. نفوذ چند کیلومتری نیروهای اسرائیلی به داخل خاک سوریه و اعمال کنترل نظامی و اداری بر این منطقه، مصداق بارز اشغال است.
این گونه پیشرویها معمولاً به عنوان “اقدامات امنیتی” توجیه میشود تا تهدیدات در مرزهای خود را که از اراضی سوریه آغاز میشود، خنثی کنند. از سوی دیگر، هدف این اقدامات تحمیل واقعیت جدیدی در اراضی تحت مناقشه است. اهداف رژیم صهیونیستی از پیشروی در اراضی سوریه با منافع امنیتی آن در ارتباط است؛ زیرا اسرائیل تلاش دارد تا هرگونه حضور نظامی نزدیک به جولان اشغالشده را که ممکن است تهدیدی مستقیم باشد، متوقف کند و مرزهای شمالی خود را از طریق اقدامات نظامی تأمین نماید. همچنین، اسرائیل سعی دارد اطمینان حاصل کند که مرزهایش با سوریه و جولان به آرامی باقی بماند و هیچ تهدیدی در این مرزها وجود نداشته باشد.
این پیشروی اهداف استراتژیک نیز دارد و ممکن است تلاشی برای گسترش مناطق تحت کنترل یا تقویت نفوذ رژیم صهیونیستی در اراضی مرزی باشد. این اقدام میتواند توانایی دولت سوریه را برای بازپسگیری کنترل مناطق مذکور و تقویت بازدارندگی کاهش دهد. رژیم صهیونیستی با این اقدامات، پیام روشنی مبنی بر عدم تحمل هرگونه تهدید امنیتی علیه مرزهای خود و آمادگی برای انجام عملیات در داخل خاک سوریه ارسال میکند.