دوشنبه, ژوئن 8, 2026
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • شهروند خبرنگار
سایت خبری تحلیلی کورد پاریز | KURDPAREZ
  • صفحه اصلی
  • ایران
  • عراق
  • ترکیه
  • سوریه
  • زنان
  • حقوق بشر
  • فرهنگ و هنر
  • یادداشت
  • مصاحبه
  • چندرسانه ای
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
سایت خبری تحلیلی کورد پاریز | KURDPAREZ

آوای آرامش بخش تاریخ و طبیعت كردستان در گوش مسافران نوروزی

كردستان از استان های گردشگر پذیر كشور است كه با فرهنگ، تاریخ، طبیعت و هنر خود چشم های زیادی را خیره كرده و در ایام نوروز مسافران و مهمانان را برای داشتن لحظه آرامش در سفر بسوی خود فرا می خواند.

آوای آرامش بخش تاریخ و طبیعت كردستان در گوش مسافران نوروزی
Share on FacebookShare on Twitter

به گزارش کورد پاریز، همه ساله مسافران زیادی از اقصی نقاط كشور مقصد سفر نوروزی شان كردستان است و با حضور در این استان از جلوه های طبیعی، جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی آن لذت می برند.
مجموعه های تاریخی و گردشگری، زیبایی های طبیعی، مكان های زیارتی و كوه های سر به فلك كشیده، آبشارها و چشمه های خروشان، كردستان را به منطقه ای جذاب و دیدنی تبدیل كرده و بازدید از این جاذبه های گردشگری و تاریخی، خاطره ای خوش را برای آنها به همراه دارد.
در راستای آشنایی بیشتر مسافران و گردشگرانی كه قصد دارند در ایام تعطیلات نوروزی به استان كردستان سفر كنند برخی از جاذبه های گردشگری، طبیعی و تاریخی این استان را معرفی می كنیم.

**عمارت خسروآباد
عمارت خسروآباد در بلوار شبلی شهر سنندج قرار دارد، این عمارت در نوع خود بی نظیر و مركز حكومت اردلان بویژه خسروخان اردلان بوده است.
عمارت خسروآباد شاخص ترین بنای استان كردستان است كه به عنوان مقر حكومت والیان اردلان مورد استفاده قرار می گرفت و از سال 1373 عملیات مرمت این بنای تاریخی آغاز شد و گردشگران و مسافران داخلی و خارجی در سفر به استان حتما سری به این عمارت تاریخی می زنند.
عمارت خسرو آباد با شماره 1491 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

پست های مرتبط

خروج در کار نیست!

خروج در کار نیست!

24 فوریه 2026
پیام آنکارا به قندیل: «نه به آزادی اوجالان» و تداوم راهبرد امنیت‌محور

پیام آنکارا به قندیل: «نه به آزادی اوجالان» و تداوم راهبرد امنیت‌محور

23 فوریه 2026

**عمارت آصف (خانه كُرد)
عمارت آصف كه با نام خانه كرد در سنندج معروف است، به عنوان نمادی از هویت فرهنگی اقوام كرد و گنجینه مردم شناسی مردم كرد از با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی كردستان است.
عمارت آصف كه امروز در برگیرنده بخشی از پروژه فرهنگی خانه كُرد، شامل فضاها و غرفه های نمایشی موزه است یكی از قدیمی ترین بناهای شهر سنندج محسوب می شود و در خیابان امام خمینی(ره) نزدیك مسجد جامع دارالاحسان قرار دارد.
این عمارت توسط آصف اعظم (میرزا علی نقی خان لشكر نویس) در دوره صفویه احداث شد.

**پارك جنگلی آبیدر
این پارك در ضلع غربی شهر سنندج در دامنه كوه آبیدر قرار گرفته و در فرهنگ منطقه جایگاه ویژه ای دارد و بدلیل پر آب بودن چشمه سارها، قنات ها و وجود باغ های متعدد مانند امانیه و امیریه، آبیدر نامگذاری شده است.
از زمانی كه شهر سنندج شكل گرفت، آب چشمه های آبیدر به وسیله تنبوشه های سفالی به شهر منتقل شد و هنوز هم قنات عمارت خسروآباد، آصف، وكیل، مشیر و تعدادی از بناها به نوعی از این كوه تامین می شوند.
در سال های اخیر در این كوه پاركی احداث و سكوبندی و جاده سازی در آن انجام شده است، نقش برجسته ای هم در آن ساخته شده كه بسیار قابل تامل است این منطقه از مكان های زیبای شهر سنندج است.
مسافرانی كه به استان كردستان و شهر سنندج سفر می كنند حتما توقف كوتاهی در این پارك جنگلی دارند و از زیبایی های منحصر بفرد آن بهره می برند.

**روستای پالنگان
روستای پالنگان یكی دیگر از جاذبه های گردشگری استان است كه در 15 كیلومتری شهر كامیاران و ابتدای منطقه اورامان قرار دارد، این منطقه یكی از زیباترین روستاهای پله كانی با معماری ویژه و طبیعت متفاوت در فصل مختلف سال است.
آثار به دست آمده از بقایای پل های ساخته شده بر روی رودخانه، قدمت آن را به دوره پیش از اسلام می رساند؛ این روستای پلكانی در میان دیواره ای كوهستانی محصور شده است.
این روستا علاوه بر داشتن معماری زیبا، دارای چشمه ها، آبشارها و طبیعتی سرشار از زیبایی منحصر به فرد در استان كردستان است و در كنار رودخانه تنگی ور قرار گرفته كه به رودخانه سیروان می پیوندد.

**غار كرفتو
غار كرفتو یكی از آثار باستانی و تاریخی این استان است كه همواره مورد توجه مسافران و گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته و مكانی تاریخی و جذاب است كه از روزگاران پیشین بجا مانده است.
این غار از آثار معماری صخره ای مربوط بهقرون سوم میلادی در كردستان است كه در بین شهرستان های سقز و دیواندره در سینه یك كوه آهكی در شمال دره ای عمیق واقع شده است و آثار متعددی از پناهگاه، دخمه ها و حفره هایی دیده مشوند كه كرد كنار ار اصلی قرار دارد.
موقعیت غار به گونه ای است كه به طول كلی بادگیر نیست و در زمستان دامنه جنوبی را نمی پوشاند در حالی كه در 500 متر دورتر و در جنوب شرقی غار بادی گیر بوده و برف آن را می پوشاند.
غار كرفتو یكی از دیدنی ترین آثار بجا مانده از روزگاران پیشین است، این غار بر بالای یك كوه واقع است بخشی از این غار توسط طبیعت و بخشی توسط انسان ساخته شده است.
این غار دارای دهلیزهای بسیار تو در تو و اتاق هایی دست ساز در چندین طبقه است.

**بازار سنندج
بازار سنندج، بازاری بزرگ در مركز این شهر است و قدمتی تاریخی دارد، نقشه بازار سنندج برخلاف تمام بازارهای ایرانی كه به صورت خطی شكل گرفته اند به شكل مستطیل بزرگ بوده است و با الهام از پیرامون میدان نقش جهان اصفهان با شكل مستطیل ساخته شده است.
با وجود مراكز خرید جدید، این بازار همچنان موقعیت و ارزش خود را از لحاظ تجاری حفظ كرده است.
بازار قدیمی شهر سنندج در سال 1375 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 1775 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

**قلعه تاریخی قمچقای بیجار
قلعه تاریخی قمچقای دارای كتیبه ای با نقش هیروگلیف و به خط هراتیك است و جزو قدیمی ترین كتیبه های نیمه تصویری ایران قلمداد شده و كتیبه آن با خط سومریان قابل مقایسه است.
ارتفاع دیواره های این قلعه به 200 متر می رسد و تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریكی است كه ساخته و پرداخته دست صاحب هنری است كه یك نفر به دشواری می تواند از آن عبور كند.
وسعت قلعه بیش از پنج هزار متر مربع با مخازن متعدد آب است كه در سنگ كنده شده و پناهگاه زیرزمینی آن با عمق 41 پله به صورت تونلی از سنگ كنده شده و به زیر قلعه هدایت می شود.
از قلعه بزرگ قم چقا در عصر پارت ها و ساسانیان نیز استفاده شده كه هم زمان با محاصره آتشكده آذرگشسب در تخت سلیمان (100 كیلومتری شمال همین قلعه) به وسیله هراكیلوس امپراتور روم، موجبات تخریب آن فراهم شده است.
قلعه تاریخی قمچقای در 45 كیلومتری شهر بیجار و روی یكی از كوه های بلند منطقه قرار دارد.

**قرآن نگل
در 65 كیلومتری غرب سنندج در مسیر جاده سنندج – مریوان، در داخل مسجد روستای نگل قرآنی خطی از دوران گذشته وجود دارد كه بنا بر اعتقادات مردم یكی از چهار قرآن خطی است كه در صدور اسلام به رشته تحریر در آمده و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده است.
خط قرآن كوفی و دارای نقطه و اعراب و در قسمتی از شماره آیات طلا كاری شده و مزین به نقوش گیاهی است، این قرآن در بین مردم جایگاه والایی دارد و همه روزه بویژه در ایام تعطیل افراد زیادی از نقاط دور دست برای زیارت قرآن به این روستا می آیند.

**زیارتگاه هاجرخاتون
مسجد و زیارتگاه هاجرخاتون یكی دیگر از جاذبه های گردشگری و زیارتی استان كردستان و شهر سنندج است و همواره مورد توجه مسافران و گردشگران در تمامی ایام سال بویژه تعطیلات نوروزی بوده است.
بر اساس روایات موجود، این امامزاده، خواهر امام رضا(ع) است كه در مسیر سفر به خراسان در كردستان درگذشت و در این مكان با حضور امام رضا، به خاك سپرده شد.
این امامزاده به صورت مجموعه ای شامل سه حیاط با فضاهای مجاور، مقبره، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج است.

**چشمه آب معدنی و امامزاده باباگرگر
روستای باباگرگر در 18 كیلومتری شمال شهر قروه قرار گرفته است، در كنار این روستا آرامگاه یكی از امامزادگان به نام سید جلال مشهور به باباگرگر وجود دارد كه در تمام منطقه كردستان شهرت دارد و حتی از سایر استان ها برای زیارت آن به این استان می آیند.
در كنار این امامزاده چندین چشمه آب گرم معدنی با خواص درمانی وجود دارد كه بزرگترین آن به ‘دگنز’ مشهور است و دارای خواص درمانی بی شماری است.
یكی از عارضه های طبیعی جالب در كنار این مجموعه گدازه آتشفشانی مشهور به ‘سنگ اژدها’ بوده و ظاهر آن شبیه حیوانات عظیم الجثه ماقبل تاریخ است.

**سراب وینسار
یكی از چشمه های قدیمی شهرستان قروه، چشمه سراب است كه با آب بسیار گوارا و عالی در داخل روستای وینسار از دل زمین بیرون می آید، در حقیقت روستای وینسار اطراف این چشمه شكل گرفته است.
این چشمه سال های سال است كه تامین كننده آب روستا، هم برای شرب و هم كشاورزی است و اطراف چشمه اصلی سنگ چین شده و قدمت سنگ چین آن حدود 2 تا سه قرن برآورد شده است.

**دریاچه زریوار (زریبار)
این دریاچه در سه كیلومتری شمال باختری مریوان و در ارتفاع 1285 متری از سطح دریا قرار دارد و از زیباترین میراث های طبیعی استان به شمار می آید، آب آن از چشمه های جوشان و یك رودخانه كه به آن می ریزد تامین می شود.
حجم آب دریاچه از 5/22 میلیون متر مكعب تا 5/47 میلیون متر مكعب در طول سال متغیر است، طول این دریاچه شش كیلومتر و عرض آن هزار و 700 تا سه هزار متر و مساحت آن حدود 720 هكتار است.
وجه تسمیه زریوار و زریبار كه هر دو در منطقه متداول است به واژه زری كه در زبان كُردی به معنی دریاچه است، باز می گردد، پسوند ‘دار’ و ‘بار’ پسوند تشبیهی و زریبار یا زریوار به معنی دریاچه وار است.

**منطقه اورامان
یكی دیگر از مناطق زیبای استان كردستان، منطقه اورامان است كه در شرق مریوان قرار دارد و همواره در طول ایام سال بویژه فصل بهار مملو از گردشگرانی از جای جای ایران اسلامی است.
این منطقه دارای كوهستان های زیبا با پوشش جنگلی است و رودخانه بزرگ سیروان از این منطقه و دره اورامان عبور می كند و به رودخانه دیاله در عراق می پیوندد.
جنگل ها و مناطق بسیاری چون جنگل های بانه ، مریوان و همچنین دره شاهان كه در كنار قلعه ‘قم چای ‘ واقع شده است از مراكز مهم طبیعی استان به شمار می آیند.
استان كردستان علاوه بر جاذبه های دیدنی دارای مردمانی خونگرم و مهمان نواز است كه در تمامی ایام سال با آغوشی باز پذیرای مردم مناطق مختلف كشور و حتی گردشگران و مسافران خارج از كشور نیز بوده است.
استان كردستان دارای بیش از 2 هزار و 182 اثر تاریخی شناسایی شدهدارد كه تاكنون 872 مورد از این تعداد آثار در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
آثار ملی به ثبت رسیده شامل شامل 757 اثر تاریخی (ابنیه، تپه و محوطه)، 16 اثر بافت و مجموعه روستایی، 20 اثر طبیعی (مناطق طبیعی، درخت و مجموعه درخت)، 56 اثر معنوی (آیین، رسم ها محلی، روش های ساخت صنایع دستی، مردم شناسی و مردم نگاری) و 23 مورد اثر منقول (كتاب و قرآن) است.
به گزارش ایرنا، استان كردستان دارای 30 هتل با 838 اتاق و 2 هزار و 199 تخت است كه سنندج با هفت هتل به ظرفیت 722 تخت، مریوان هفت هتل به ظرفیت 663 تخت و بانه با پنج هتل به ظرفیت 483 تخت در رده های اول تا سوم از نظر تعداد اماكن اقامتی هستند.
شهرستان های سقز نیز دارای پنج هتل با 213 تخت، قروه با سه هتل به ظرفیت 63 تخت، سروآباد با 2 هتل به ظرفیت 150 تخت و دهگلان با یك هتل به ظرفیت 25 تخت است.
ظرفیت مهمانپذیر و مسافرخانه های استان 24 باب با ظرفیت 769 است كه در این بخش نیز سنندج با 6 باب و 207 تخت، بانه و مریوان هر كدام با پنج باب و 146 تخت از نظر تعداد در رده های اول تا سوم هستند، سقز دارای چهار باب با 106 تخت، بیجار 2 باب و 73 تخت و كامیاران و دیواندره نیز هر كدام یك باب و 36 تخت است.
همچنین این استان دارای یك باب هتل آپارتمان با 56 تخت و یك اقامتگاه بومگردی در روستای دولاب سنندج است و باقی ظرفیت تخت های اقامتی استان نیز شامل مهمانسراهای اداره ها و آموزش و پرورش است.
امسال 172 مدرسه با یك هزار و 298 كلاس درس و اتاق برای اسكان مهمانان فرهنگی در كردستان پیش بینی شده است و 444 نفر به عنوان عوامل اجرایی در این مراكز خدمات ارائه می دهند.
اتاق های آماده شده برای مهمانان فرهنگی در سه گروه تعیین شده كه در گروه ویژه، 182 اتاق با امكانات تخت خواب، تلویزیون، یخچال، فرش و وسایل خواب در داخل اتاق فراهم شده است.
همچنین گروه الف نیز با 604 اتاق دارای امكاناتی چون تلویزیون، یخچال، فرش و وسایل خواب در داخل اتاق است و رنج ب با 512 اتاق دارای امكانات فرش و وسایل خواب داخل اتاق و یخچال و تلویزیون مشترك است.
مردم استان كردستان مانند سال های گذشته خود را برای برگزاری آیین های نوروز آماده می كنند و در كنار برگزاری این آیین ها، پذیرای مهمانانی از مناطق مختلف كشور هستند.
حضور مهمانان نوروزی در استان می تواند فرصت مغتنمی برای ترویج فرهنگ غنی مردم، شناسایی پتانسیل ها و ظرفیت ها و حتی جذب سرمایه گذاران باشد و لازم است در این ایام دستگاه های مختلف اجرایی با هماهنگی و همكاری ضمن برقراری امنیت، خدمات رسانی مطلوب و كاهش مشكلات در راستای چنین اهدافی عمل كنند.

اخبار پرطرفدار

  • گلستان پرور: پ ک ک چیزی جز دروغ نیست

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • پ.ک.ک و پژاک چگونه زنان و دختران را برای مبارزه مسلحانه فریب می‌دهند؟

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • تیرباران یک دختر گریلا از سوی پ.ک.ک

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • پ ک ک (حزب کارگران کردستان) چیست

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • مردی که می‌گفت «هرجا یک کُرد هست، آنجا ایران است»

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
فیسبوک توییتر یوتیوب خبر خوان RSS

سایت خبری و تحلیلی کوردپاریز

سایت خبری تحلیلی کورد پاریز | KURDPAREZ

کوردپاریز، هیچ تعلق خاطری به گروه، حزب و یا جریان سیاسی، در میان انبوه سیاست ورزی های رایج احساس نمی کند و تلاش دارد تا رویکردی مستقل، نقادانه، تحلیلی و خردمندانه به وقایع و رخدادهای منطقه و جهان داشته باشد.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

اخبار اخیر

  • خروج در کار نیست!
  • پیام آنکارا به قندیل: «نه به آزادی اوجالان» و تداوم راهبرد امنیت‌محور
  • هشدار درباره آینده سوریه و ضرورت جلوگیری از سناریوی «لیبیایی‌شدن»
  • گلستان پرور: پ ک ک چیزی جز دروغ نیست

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • پ.ک.ک و پژاک چگونه زنان و دختران را برای مبارزه مسلحانه فریب می‌دهند؟

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • تیرباران یک دختر گریلا از سوی پ.ک.ک

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • پ ک ک (حزب کارگران کردستان) چیست

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0
  • مردی که می‌گفت «هرجا یک کُرد هست، آنجا ایران است»

    0 اشتراک ها
    اشتراک گذاری 0 توئیت 0

دسته بندی

© 2024 - تمامی حقوق برای سایت کوردپاریز محفوظ می باشد.

خوش آمدید!

به حساب خود در زیر وارد شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم

افزودن لیست پخش جدید

بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • ایران
  • عراق
  • ترکیه
  • سوریه
  • زنان
  • حقوق بشر
  • فرهنگ و هنر
  • یادداشت
  • مصاحبه
  • چندرسانه ای

© 2024 - تمامی حقوق برای سایت کوردپاریز محفوظ می باشد.

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
زمان بازگشایی قفل : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟