به گزارش کورد پاریز، «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی UTV عراق بیان اینکه روابط بین آنکارا و بغداد به دلیل تاریخ، جغرافیا، فرهنگ و اعتقادات در هم تنیده از ابعاد و اهمیتی اجتناب ناپذیر برخوردار است، افزود: «روابط ما با همسایگانمان سوریه، عراق و ایران روابطی اساسی است. اتفاقی که در آنجا رخ میدهد ما را تحت تاثیر قرار میدهد. اتفاقی که برای ما میافتد روی آنها تاثیر میگذارد. بنابراین ما همیشه امیدواریم که وضعیت عراق فوقالعاده خوب باشد و همه مشکلات از جمله مسائل اقتصادی، سیاسی و امنیتی حل شود.»
فیدان ادامه داد ترکیه تلاش میکند که در چارچوب دورنمایی ۲۰ ساله که توسط رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه مطرح شده، در کنار عراق بماند.
او افزود: «علت این کار هم به این دلیل است که عراق در ۲۰ سال گذشته دوران بسیار سختی را پشت سر گذاشته است. اشغال، جنگ داخلی و مبارزه با تروریسم وجود داشته است. مبارزات مختلفی در جریان است. این امر عراق را در شرایطی نگه میدارد که به ظرفیتی که باید از آن استفاده کند، نرسد. بنابراین ترکیه از خود میپرسد، برای کمک به عراق برای حل مشکلاتش چه کنیم، چگونه میتوانیم کمک کنیم و چگونه میتوانیم به حق ادامه روند حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی، صلح داخلی و توسعه عراق کمک کنیم؟ ما در این زمینه سیاستهایی داریم.»
این مقام ارشد وزارت خارجه ترکیه با بیان اینکه ۲۷ سند همکاری در جریان سفر سال گذشته اردوغان به عراق امضا شد، گفت، آنها از تلاشهای محمد الشیاع السودانی، نخست وزیر عراق برای توسعه خدماتی مانند زیرساختها در کشورش حمایت میکنند.
فیدان با اشاره به فعالیت السودانی و وزیر امور خارجه عراق، فؤاد حسین، گفت که پس از این توافقات، دهها جلسه در سطوح مختلف در مورد آب، انرژی، امنیت، تجارت و پروژه مهم جاده توسعه برگزار شد و همچنین آنها به کار بر روی بسیاری از موضوعات مانند انرژی، کشاورزی، آبیاری و حمل و نقل ادامه میدهند به گونهای که به نفع هر ۲ کشور باشد.
وزیر خارجه ترکیه همچنین با بیان اینکه ترکیه مایل است عراقی را ببینند که به صلح داخلی دست یافته و عاری از مشکلات بینالمللی و زیست محیطی باشد و از منابع انرژی خود با اراده مستقل خود استفاده کند، خاطرنشان کرد: «عراق کشوری غنی با منابع فراوان است و میتواند به خود و منطقه کمک کند.»
وی با تاکید بر اینکه پ.ک.ک یک گروه «تروریستی» است که ترکیه را تهدید میکند و بسیاری از زمینهای عراق به ویژه سنجار را نیز تصرف کرده، گفت: «اکنون برای بغداد مهم است که اقدامات قاطعی را علیه این گروه هم در زمینه امنیت خودش و هم امنیت منطقهای توسعه دهد.»
فیدان با تأکید بر اینکه به نفع هیچکس نیست که عراق به محلی برای جنگ نیابتی بین فرقهها تبدیل شود، گفت: «باید با پختگی بر این امر غلبه کرد و اوضاع عراق باید تثبیت شود. عراق متعلق به همه مردم عراق اعم از شیعه، سنی، ترکمان، کرد یا ایزدی است و ما از این سیاست السودانی حمایت میکنیم. اما البته برخی درگیریها و اختلافات که در سالهای اخیر به وجود آمده است، هنوز تحریکاتی را ایجاد میکند و ما امیدواریم که هم شاهد پیشرفت عراق باشیم و هم با یک سیاست سازنده بر مشکلات خود غلبه کنیم.»
-انتظار ترکیه از عراق
فیدان در پاسخ به این سوال که آیا همکاری ترکیه و عراق در مبارزه با تروریسم باید بیشتر توسعه یابد، گفت: «سازوکار همکاری ۲ کشور در سالهای اخیر بر اساس امنیت توسعه یافته است و ترکیه ظرفیتهای بازار و صنایع دفاعی خود را در این زمینه به روی عراق باز کرده است. این تصمیم استراتژیک توسط اردوغان گرفته شد. سایر نهادهای امنیتی نیز باید به عراق کمک کنند.»
وی خاطرنشان کرد: «البته در نقطهای که در مبارزه با تروریسم با عراق به آن رسیدهایم، انتظار داریم همان طوریکه با داعش مقابله کرد، با پ.ک.ک هم رفتار کند.»
-درخواست از پ.ک.ک
فیدان درباره اینکه آیا تردید دارد پ.ک.ک سلاحهای خود را زمین بگذارد، گفت: «ما امیدواریم و میخواهیم که به این فراخوان توجه شود و این گروه همان طور که عبدالله اوجالان، رهبر محبوسش خواسته کنفرانسی تشکیل دهد و تصمیم به انحلال خود بگیرد و سلاحهایش را زمین بگذارد.»
وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه هدف قرار دادن ترکیه از سوی برخی گروهها به دلیل سنی بودن ترکیه و قرار دادن کشور در طبقهبندی متفاوت و همچنین توسعه سیاستها و ائتلافها بر این اساس غیرقابل قبول است، گفت: «ما آماده توسعه روابط با همه طرفهای سیاسی هستیم. ما در حال حاضر روابط خوبی با اربیل عراق داریم. مسعود بارزانی تلاش میکند تا راه حلهای سازندهای برای مشکلات منطقه و عراق ارائه کند.»
-ترکمانهای عراق
فیدان با اشاره به اینکه پس از انحلال امپراتوری عثمانی، اقلیتهای ترک در همه کشورهای هم مرز با ترکیه وجود داشتند، گفت: «این جوامع هرگز درگیر تحرکات تجزیه طلبانه نبودند بلکه در واقع نقش سازندهای داشتند. مهم است که به ترکمانها تمام حق و حقوقی را که مستحقش هستند، ارائه شود.»
-روابط ترکیه-سوریه
وزیر خارجه ترکیه گفت اردن به همراه ترکیه، عراق، لبنان، عربستان، امارات، قطر و مصر هم راستا هستند و درباره انتظاراتشان از دولت جدید سوریه تصمیم گرفتهاند. «دولت جدید سوریه تهدیدی برای همسایگانش نیست. هیچ ارتباطی با گروههای تروریستی وجود نخواهد داشت، برعکس، با آنها مبارزه خواهد شد. با اقلیتها با احترام رفتار خواهد شد و برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور حساسیت نشان داده خواهد شد.»
فیدان با تاکید بر اهمین اقدامات انجام شده در منطقه برای مقابله با داعش، همکاری اقتصادی و امنیت مرزی گفت کشورهای منطقه باید مناقشات خود را با حسن نیت و بدون تهدید یکدیگر حل و فصل کنند.
– حوادث در منطقه ساحل سوریه
وزیر خارجه ترکیه در ادامه مصاحبه خود با تلویزیون UTV عراق افزود هیچ قاچاقچی، گروه تروریستی یا گروه جنایتکاری در منطقه قویتر از مجموع قدرت دولتهای ترکیه، سوریه و عراق نیست و هیچ گروهی وجود ندارد که وقتی با حسن نیت گرد هم میآیند، نتواند آنها را سرکوب کرد.
فیدان درباره حوادث اخیر در منطقه ساحل گفت: «متاسفانه در آنجا تنش فرقهای بین مردم وجود دارد. در تاریخ اخیر تنش فرقهای (سنیها و علویان) وجود داشته است، تنشی که به دلیل سیاستهای نادرست بشار اسد به وجود آمده است.»
وی بر اهمیت این مساله که دمشق طرف هیچکس را در این رویدادها نگرفته، تاکید کرد و گفت: «دولت جدید سوریه تلاش میکند تا آرامش را برقرار کند و کمیسیونی را برای مشخص کردن مقصران این رویدادها ایجاد کند.»
-افزایش تهدید اسرائیل در منطقه
وزیر خارجه ترکیه درباره تجاوزات اخیر اسرائیل به سوریه گفت رژیم صهیونیستی در آنجا سیاست تحریکآمیز را دنبال میکند، سیاستی که حتی خودش را به خطر میاندازد. سیاست دولت جدید سوریه این است که برای کسی تهدید نباشد.
فیدان با تاکید بر اینکه اسرائیل به انتقادات درباره غزه، مسجد الاقصی و کرانه باختری اشغالی توجه نکرد و به سیاست توسعهطلبانه خود در منطقه با حمایت نامحدود ادامه داد، گفت که آنها میخواهند ساختاری ببینند که امنیت هیچکس از جمله اسرائیل در معرض تهدید قرار نگیرد، تمامیت ارضی نقض نشود و فلسطینیها به آنها توجه کنند.
-اسرائیل شاید توافق بین پ.ک.ک/یگانهای مدافع خلق و سوریه را بشکند
فیدان در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل توافق بین پ.ک.ک و یگان مدافع خلق با دمشق را برای زمین گذاشتن سلاحها و انحلال خود ظرف یک سال بهعنوان یک خطر میبیند و به دنبال شکست آن است، گفت: «شاید چنین شود.»
وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه یک گروه در اسرائیل با توسعه روابط با منطقه بر اساس احترام، عشق و روابط متقابل میخواهد اسرائیل را امنتر کند و گروه دیگر با ضعیف نگه داشتن کشورهای منطقه و در آشفتگی داخلی، اسرائیل را امنتر کند، تاکید کرد: «بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از گروه دوم است.»
-همکاری بین عراق و ترکیه
فیدان گفت بسیاری از پروژههای بالقوه میتوانند در عراق محقق شوند، از جمله پروژههای انرژی که تاکنون دیده نشدهاند.
وی با بیان اینکه در برخی از مناطق عراق از جمله اقلیم کردستان، ذخایر گاز کم استفاده شده یا و سرمایه گذاری نشده وجود دارد، گفت: «گاز به عنوان یک منبع انرژی پاک معرفی میشود. در واقع سرمایه گذاری در این زمینه ضروری است و تا زمانیکه ثبات فعلی در عراق حاکم باشد، فکر میکنم سرمایه گذاران بینالمللی بیایند و اینجا سرمایه گذاری کنند.»