به گزارش کورد پاریز، دوازدهمین کنگره فوقالعاده حزب کارگران کردستان (PKK) از ۵ تا ۷ ماه می ۲۰۲۵ در دو منطقه مختلف از «مناطق دفاعی مدیا» به صورت همزمان برگزار شد. در این کنگره نمایندگانی از ردههای بالای پ.ک.ک، از جمله اعضای کمیته مرکزی، شورای اجرایی جوامع کردستان (KCK)، شورای نظامی نیروهای مدافع خلق (HPG) و نمایندگان ساختارهای زنان چون KJK و PAJK حضور داشتند.
فضای کنگره با تصاویر عبدالله اوجالان، چهرههای پیشین PKK، و همچنین پوستر بزرگ سری ثریا اندر عضو درگذشته هیئت امرالی، مزین شده بود. برنامه با یک دقیقه سکوت در یادبود جانباختگان آغاز شد.
در جریان افتتاحیه، دوران کلکان، عضو کمیته اجرایی PKK در سخنرانی خود گفت: «این کنگره، یک پایان نیست بلکه آغازی نو برای مرحلهای تازه است. ما با بستن پرونده ساختار کلاسیک PKK، در واقع در حال گشودن افقهای نوین مبارزه و سازماندهی در چارچوب پارادایم جدید هستیم.» او تأکید کرد که این کنگره شباهتهایی بنیادین با نخستین کنگره در سال ۱۹۷۸ دارد، اما اکنون هدف «قرار دادن PKK در جایگاه تاریخی خود و فراهم کردن زمینه برای مفصل بندی های تازه» است.
در گزارش کمیته مرکزی PKK آمده است: «PKK در ۵۰ سال گذشته، هویت ملی کردها را از آستانه نابودی به احیایی ریشهدار رساند و تبدیل به نقطه عطفی در تاریخ سیاسی معاصر کردستان شد.» گزارش ادامه میدهد که «PKK نماد ایستادگی، فداکاری و تولد مجدد کرد آزاد و زنمحور در خاورمیانه است.»
دوران کالکان: انحلال PKK پایان ما نیست، یک آغاز تازه است!
در جریان کنگره، ابتدا گزارشهای سیاسی و تحلیلی ارائه شد، از جمله گزارشی که بر اساس دیدگاهها و چارچوب نظری عبدالله اوجالان تدوین شده بود. سپس گزارش رسمی کمیته مرکزی PKK قرائت شد. در این گزارش آمده بود: «PKK در ۵۰ سال گذشته، هویت ملی کردها را از آستانه نابودی به احیایی ریشهدار رساند و به نقطه عطفی در تاریخ سیاسی معاصر کردستان بدل شد.» گزارش تصریح کرد: «PKK نماد ایستادگی، فداکاری و تولد مجدد کرد آزاد و زنمحور در خاورمیانه است.»
مهمترین بخش کنگره، بحث درباره پیشنهاد انحلال ساختار رسمی PKK و پایان مبارزه مسلحانه بود. این تصمیم پس از سه روز گفتوگو و بررسی دقیق، با اجماع کامل به تصویب رسید. تمام تصمیمات کنگره، بهویژه پیشنهاد کلیدی انحلال ساختار رسمی PKK و پایان مبارزه مسلحانه، پس از بحثهای گسترده، با اجماع کامل به تصویب رسید. شرط کلیدی این تصمیم، «هدایت روند انتقالی توسط عبدالله اوجالان» اعلام شد.
در قطعنامه نهایی آمده است: «انحلال ساختار سازمانی به هیچ وجه به معنای پایان مبارزه نیست. بلکه آغازی است برای مرحلهای تازه، که در آن مردم کرد—بهویژه زنان و جوانان—با تکیه بر سیاست دموکراتیک، سازماندهی مدنی و خودکفایی فرهنگی، جامعه نوین کردی را بنیان خواهند نهاد.»
در بیانیه نهایی کنگره تأکید شده که «آغاز این مرحله، تنها با به رسمیت شناختن حق مشارکت سیاسی اوجالان و ایجاد تضمینهای حقوقی محکم برای روند صلح پایدار» امکانپذیر خواهد بود. در همین راستا، از مجلس، احزاب سیاسی، نهادهای مدنی، گروههای مذهبی، رسانههای آزاد و روشنفکران دعوت شد تا در این مسیر تاریخی مشارکت کنند.