دو خبرنگار سرشناس ترک پس از آنکه ادعا کردند سازمان های مخفی ترکیه برای شورشیان اسلامگرا در سوریه سلاح فرستاده اند به جاسوسی متهم شده اند.
کوردپاریز/ دوندار سردبیر جمهوریت و اردم گل دبیر آنکارای این روزنامه گناهکار شناخته شوند می توانند به حبس ابد مجازات شوند. گزارش ها و تصاویر ویدئویی آنها در ماه مه گذشته توفانی سیاسی در ترکیه به پا کرد و شکایت رسمی رئیس جمهور از آنها را به دنبال داشت.
ترکیه در ارتباط با کارنامه آزادی بیان با انتقاد شدیدی مواجه است. این دو روزنامه نگار که اتهام جاسوسی را رد می کنند گزارش داده بودند که کامیون های متعلق به سازمان اطلاعات ترکیه (ام آی تی) برای انتقال سلاح به مخالفان اسلامگرا در سوریه به کار گرفته شد.
تصاویر ویدئویی منتشره توسط آنها ظاهرا افسران پلیس ترکیه را درحال کشف محموله های سلاح و مهمات نشان می دهد. دولت مدعی شد که کامیون های دستگاه اطلاعاتی حامل کمک برای اقلیت ترکمان در سوریه بودند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه شخصا شکایتی علیه روزنامه جمهوریت تسلیم دادگاه کرد.
اردوغان در ماه مه در تلویزیون ترکیه گفت: “عمل این روزنامه جاسوسی بوده. هر کسی این گزارش را نوشته هزینه سنگینی برایش خواهد پرداخت.” اردوغان شخصا از این دو نفر شکایت کرده است.
دوندار و گل علاوه بر جاسوسی به یاری رساندن به جنبش فتح الله گولن که دولت ترکیه آن را یک سازمان تروریستی می خواند متهم شدند. گولن زمانی از متحدان نزدیک اردوغان بود.
دوندار گفت: “از ما می پرسند چرا آن گزارش را منتشر کردیم. تاریخ روزنامه نگاری پر از این نمونه ها مثل واترگیت یا ویکی لیکس است که نشان می دهد دولت ها مایلند بعضی واقعیت ها را مخفی نگه دارند. اما روشن کردن آنها منافع همگانی را تامین می کند.”
گروه های آزادی بیان به شدت از اتهامات وارده به این روزنامه نگاران انتقاد کرده اند. ایرول اوندراغلو از سازمان گزارشگران بدون مرز گفت: “این پرونده به طور جدی قول ترکیه برای انجام اصلاحات اتحادیه اروپا و قول رعایت حقوق اساسی را خدشه دار می کند.”
ترکیه در نمایه ۲۰۱۵ آزادی مطبوعات گزارشگران بدون مرز از ۱۸۰ کشور در رده ۱۴۹ ام است.