برخلاف پیشبینی بسیاری از رسانههای آمریکایی و اکثر نظرسنجیهای انجام شده در این کشور، «دونالد ترامپ» کاندیدای حزب جمهوریخواه در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شد.
به گزارش کوردپاریز، با وجود اینکه تا ساعاتی پیش از آغاز رسمی انتخابات آمریکا پیشبینیها و نتایج نظرسنجیها از برتری «هیلاری کلینتون» کاندیدای حزب دموکرات در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا حکایت داشت، اما شمارش ایالت به ایالت آراء مردمی هر لحظه شگفتیهای بیشتری به همراه داشت تا اینکه در نهایت حدود ساعت ۱۰ صبح به وقت تهران نتایج تقریبا نهایی اعلام و «دونالد ترامپ» کاندیدای حزب جمهوریخواه به عنوان پیروز نهایی این رقابتها معرفی شد.
«دونالد ترامپ» متولد ۱۴ ژوئن ۱۹۴۶ یک تاجر آمریکایی، تهیهکننده تلویزیونی بود که به عنوان نامزد جمهوریخواهان وارد رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ آمریکا شد و برخلاف بسیاری از پیشبینیها موفق شد «هیلاری کلینتون» نامزد دموکراتها را شکست دهد.
وی رئیس و مدیر «سازمان ترامپ» است که در واقع یک شرکت سرمایهگذاری برای موسسه املاک و مستغلات و دیگر منافع تجاری وی به حساب میآید.
ترامپ در حین فعالیت تجاری خود، برجهای اداری، کازینو، زمینهای گلف و دیگر امکانات تفریحی در سراسر جهان بنا کرده است.
ترامپ در نیویورک متولد و بزرگ شده است و از سن ۱۳ سالگی در آکادمی نظامی نیویورک حضور داشته است و مدرک لیسانس خود را در رشته اقتصاد از کالج وارتون در دانشگاه «پنسیلوانیا» در سال ۱۹۶۸ دریافت کرده است. در سال ۱۹۷۱، اداره شرکت املاک و مستغلات و ساخت و ساز «فرد ترامپ» پدرش را برعهده گرفت و سپس نام آن را به سازمان ترامپ تغییر داد.
سال ۲۰۱۶ میلادی نخستین تلاش «دونالد ترامپ» برای ورود به کاخ سفید نیست. ترامپ در سال ۱۹۹۹ نیز تلاش کرده بود تا از طریق حزب اصلاحات در آمریکا برای انتخابات سال ۲۰۰۰ در این کشور کاندید شود. ظاهرا او حتی «اوپرا وینفری» مجری برنامه های تلویزیونی را نیز به عنوان معاونش معرفی کرده بود.
در سال ۲۰۰۰ برنامه وی برای ورود به رقابتهای انتخاباتی عبارت بود از افزایش مالیات از ثروتمندان برای جبران کاهش کسری بودجه دولت، اصلاح قانون حقوق مدنی ۱۹۶۴، رفع ممنوعیتها و محدودیتها برای همجنسگرایان و در نهایت ارائه خدمات درمانی همگانی از محل افزایش مالیات شرکتها. ترامپ در نهایت در ماه فوریه سال ۲۰۰۰ به دلیل مسائل شخصی مجبور به کنارهگیری از حزب اصلاحات شد و این تلاش وی برای رسیدن به کاخ سفید ناکام ماند.
پس از این تلاش ناموفق در عرصه سیاست در آمریکا، ترامپ دو تجربه عمده در حوزه فرهنگی و آموزشی داشت که آنها نیز چندان موفقیت آمیز نبودند. ابتدا در برنامهای تلویزیونی حضور یافت که در این برنامه چندین نفر برای رسیدن به موقعیت اقتصادی ترامپ با وی رقابت میکردند، هر چند این برنامه تلویزیونی در ابتدا پربیننده بود اما بعد از مدتی دیگر پخش نشد. پس از آن ترامپ با ورود به عرصه آموزشی، یک دانشگاه تأسیس کرد و مدعی شد در این دانشگاه اسرار موفقیتهای اقتصادیاش را به دانشجویان آموزش میدهد اما پس از مدتی از راهاندازی این دانشگاه، با شکایت دانشجویان که اعلام کرده بودند این اقدام ترامپ صرفا کلاهبرداری بوده، این مرکز نیز تعطیل شد.
در ژوئن ۲۰۱۵، ترامپ نامزدی خود برای ریاستجمهوری بعنوان یک جمهوریخواه را اعلام کرد و به سرعت به عنوان پیشتاز در میان نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ ظاهر شد.
در ماه مه ۲۰۱۶، رقبای باقیمانده جمهوریخواه وی، رقابتهای انتخاباتی را ترک کردند و در ماه ژوئیه در گردهمایی ملی جمهوریخواهان رسماً بعنوان نامزد جمهوریخواهان در انتخابات آمریکا معرفی شد.
بسیاری از اظهارات ترامپ در مصاحبههایش، در صفحات توییتر و در گردهماییهای انتخاباتی بسیار بحثبرانگیز شد و اعتراضاتی نیز در برخی از سخنرانی های وی صورت گرفت.
ترامپ زمانی که در سال ۲۰۱۵ میلادی در برج همنام خود اعلام کرد میخواهد وارد رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری شود، وعده داده بود که هزینه رقابتهای انتخاباتی را شخصا بپردازد و از هیچ گروه فشار و حامی مالی کمک دریافت نکند.
موضعگیریهای جنجالی ترامپ
یکی از نخستین موضعگیریهای ترامپ درباره مکزیک بود که مهاجران مکزیکی را متجاوز و قاچاقچی خوانده بود و گفته بود که دیواری در مرز مکزیک خواهد کشید تا مانع از ورود مهاجران غیرقانونی به آمریکا شود. از دیگر وعدههای ترامپ در همان اوایل، تغییر قراردادهای تجاری خارجی آمریکا و لغو قانون خدمات درمانی «باراک اوباما» بود.
برخی از برنامههای انتخاباتی ترامپ شامل مذاکره مجدد در خصوص معاملات تجاری آمریکا-چین، مخالفت با توافقات تجاری خاص همچون «NAFTA»، همکاری ترانس پاسیفیک، اجرای شدیدتر قوانین مربوط به مهاجرت و ساخت دیوار در امتداد مرز آمریکا و مکزیک، اصلاح خدمات کهنهسربازان، لغو و جایگزینی قانون مراقبت مقرون به صرفه و کاهش مالیاتها بوده است.
به دنبال حملات تروریستی نوامبر ۲۰۱۵، ترامپ خواستار ممنوعیت موقت مهاجرت مسلمانان به آمریکا شد و سپس تأکید کرد که این ممنوعیت بیشتر بر کشورهایی متمرکز میشود که تاریخچه ثابت شده در تروریسم دارند.
همزمان با ورود ترامپ به رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، حزب جمهوریخواه که وی به عنوان کاندیدی از این حزب اقدام کرده بود، دستخوش اتفاقاتی جدید شد. از همان ابتدا نوعی دودستگی در این حزب ایجاد شد.
«سارا پیلین» کاندیدای حزب جمهوریخواه در رقابتهای انتخابات سال ۲۰۰۸ میلادی اعلام کرد که از دونالد ترامپ در مقابل «تدکروز» دیگر کاندیدای حزب جمهوریخواه در این رقابتها حمایت میکند. یک ماه بعد «کریس کریستی» فرماندار نیوجرسی و یکی از چهرههای مطرح حزب جمهوریخواه نیز به کمپین حمایت از ترامپ پیوست. از سوی دیگر «میت رامنی» رقیب جمهوریخواه اوباما در رقابتهای ریاستجمهوری سال ۲۰۱۲ میلادی با انتقاد شدید از ترامپ اعلام کرد که وی به هیچ عنوان مناسب ریاستجمهوری آمریکا نیست.
در ماه جولای سال ۲۰۱۶ میلادی سرانجام مشخص شد که دونالد ترامپ موفق شده دیگر رقبای خود در حزب جمهوریخواه را با وجود مخالفتهای شدید با وی، شکست دهد و به عنوان کاندیدای اصلی حزب جمهوریخواه معرفی شد و نطق پیروزی خود را نیز در گردهمایی بزرگ سالانه حزب جمهوریخواه ارائه کرد.
در ۷ اکتبر سال ۲۰۱۶، یک نوار صوتی مربوط به سال ۲۰۰۵ رسانهای شد که در آن با فخر و غرور از بوسیدن و آزار جنسی یک زن صحبت میکرد و به دنبال آن گروهی از زنان او را متهم کردند که رفتار مشابهی با آنها داشت است. وی به دنبال موجی از انتقادات رسانهای، به دلیل اظهاراتی که در سال ۲۰۰۵ مطرح کرده بود عذرخواهی کرد و تمامی اتهامات را رد کرد.
مواضع ترامپ در قبال ایران، سوریه و روسیه
دونالد ترامپ در موضعگیری خود در خصوص توافق هستهای ایران (برجام) اعلام کرده بود که این یک توافق بد است و عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت. وی در ماه جولای در جمع هوادارانش در یکی از شهرهای ایالت کانادا مدعی شد که توافق هستهای با ایران مردم آمریکا را تحقیر کرده است. «مایک پنس» گزینه دونالد ترامپ برای پست معاونت ریاست جمهوری آمریکا نیز در ماه اکتبر اعلام کرد، در صورت پیروزی نامزد جمهوریخواه در انتخابات، دولت او برجام را پاره خواهد کرد.
«دونالد ترامپ» درباره روسیه و تحولات مرتبط با آن نیز اعلام کرده بود در صورتیکه به عنوان رئیسجمهوری آمریکا برگزیده شود، «کریمه» را بعنوان یک قلمرو از فدراسیون روسیه تلقی خواهد کرد و تحریمها علیه مسکو را لغو خواهد کرد.
وی درباره تحولات سوریه نیز اظهارات جالبی را مطرح کرده بود. او در اظهارات دو هفته پیش خود تأکید کرده بود که سوریه بدون «بشار اسد» سقوط خواهد کرد. ترامپ گفته بود، اگر «صدام حسین» و «معمر قذافی» هنوز در قدرت بودند، اوضاع عراق و لیبی بهتر از حال بود و همچنین گفت سوریه بدون اسد سقوط میکند و به عراق و لیبی دیگری تبدیل میشود.
منبع : خبرگزاری فارس