همزمان با سخنرانی دولت باغچلی، رهبر حزب حرکت ملی ترکیه، که تاکید داشت بدون انحلال گروه پ.ک.ک و ابراز ندامت عبدالله اوجالان، نمیتوان به راهحلی برای مسئله کردها دست یافت، هوشنگ اوسی، نویسنده مشهور کُرد سوری و کارشناس مسائل کُردها، اطلاعات جدیدی از آنچه “توافق” میان اوجالان و سازمان اطلاعات ترکیه (میت) خوانده میشود، افشا کرد.
باغچلی در جلسه پارلمانی حزبش گفت: «اگر انزوای رهبر تروریستها (اشاره به اوجالان) برداشته شود، باید در یک نشست علنی در کنار حزب دم پارتی (DEM Partî) اعلام کند که تروریسم به پایان رسیده و پ.ک.ک منحل شده است.»
هوشنگ اوسی در پستی در صفحه فیسبوک خود نوشت که اولین بند این توافق به الحاق شرق فرات به ترکیه اشاره دارد. او ادعا کرد که اوجالان توافق کرده است که از هرگونه حمایت از این منطقه دست بکشد و به نوعی با الحاق آن به ترکیه موافقت کرده است.
وی اضافه کرد که سازمان اطلاعات ترکیه موفق شده است تا دمیرتاش و بخشهایی از حزب دموکراتیک خلقها (HDP) را نیز نسبت به این توافق متقاعد کند. از سوی دیگر، رهبری پ.ک.ک در قندیل همچنان در سردرگمی به سر میبرد و به برگزاری نشستهای فشرده ادامه میدهد تا این توافق را انکار کند.
اوسی بیان داشت که قندیل با یک دوراهی مواجه است: اگر توافق اوجالان و سازمان اطلاعات ترکیه را رد کند، دولت ممکن است مستقیماً از اوجالان به عنوان ابزاری علیه قندیل استفاده کند. در این صورت، ممکن است اوجالان از زندان به حبس خانگی منتقل شود و ارتباط مستقیمی با رسانهها برقرار کند. در نهایت، این وضعیت میتواند به جدایی کامل میان اوجالان و گروه جمیل بایک منجر شود.
اوسی افزود که اگر قندیل به توافق تن دهد و شرق فرات را به ترکیه واگذار کند، پ.ک.ک در خطر از دست دادن جایگاه خود به عنوان یک جنبش ملی کُردی قرار خواهد گرفت و ممکن است برای همیشه به عنوان یک جنبش سیاسی و مبارزاتی مشروع به پایان برسد.
به گفته اوسی، دومین بند مهم این توافق، خلع سلاح و دست کشیدن از خشونت توسط پ.ک.ک است. در این راستا، ترکیه متعهد به اجرای برخی اصلاحات قانونی محدود، سفید کردن پرونده زندانیان و انتقال اوجالان به حبس خانگی به عنوان مرحلهای برای صدور عفو عمومی است. این اقدام میتواند راه را برای فعالیت سیاسی اوجالان در ترکیه باز کند و شاید حتی او بتواند به عنوان نمایندهای در پارلمان ترکیه حضور یابد.
اوسی خاطرنشان کرد که سومین و مهمترین نکته در این توافق، درخواست اوجالان از طرفداران و مردم کُرد برای مقابله با پروژههای آمریکا، اسرائیل و جریانهای سرمایهداری است. اوسی تصریح کرد که ترکیه در تلاش است این توافق را هر چه سریعتر اجرایی کند، چرا که از شکلگیری یک منطقه فدرال کُردی جدید در منطقه هراس دارد.
وی در پایان اضافه کرد که احتمالاً پ.ک.ک در روزهای آینده به یک درگیری جدی با اوجالان وارد خواهد شد و پرسید که در این میان، جایگاه احزاب و نیروهای وابسته به پ.ک.ک همچون حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) و نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) چه خواهد بود؟