به گزارش کورد پاریز، سلام ستوده، نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی در گفتگویی، با تشریح ظرفیتهای توسعهای این شهرستان، بر لزوم بهرهگیری هوشمندانه از منابع انسانی و جغرافیایی منطقه تأکید کرد.
وی با اشاره به جایگاه ویژه مهاباد در غرب کشور اظهار داشت: «مهاباد از ظرفیت بالایی برای تبدیلشدن به قطب کشاورزی و گردشگری برخوردار است. با تقویت زیرساختهای لازم، میتوان این شهرستان را به یکی از کانونهای توسعهای منطقه غرب کشور تبدل کرد.»
نماینده مردم مهاباد، نیروی انسانی جوان و تحصیلکرده این شهرستان را سرمایهای راهبردی دانست و تصریح کرد: «سرمایهگذاری در آموزشهای مهارتی، فنی و حرفهای میتواند زمینهساز اشتغال پایدار و رشد اقتصادی در سطح منطقه باشد.»
وی همچنین با اشاره به موقعیت جغرافیایی خاص مهاباد و همجواری آن با اقلیم کردستان عراق، توسعه تجارت مرزی را یکی از راهکارهای مؤثر در بهبود وضعیت معیشتی مردم عنوان کرد و افزود:
«ایجاد بازارچههای مرزی مشترک با اقلیم کردستان میتواند تحولی جدی در اقتصاد منطقه ایجاد کرده و بسترهای ارتباطی و تجاری را گسترش دهد.»
مشروح گفتگو در ادامه تقدیم می شود:
چه چالشهایی پیش روی توسعه اقتصادی مهاباد وجود دارد و برنامه پیشنهادی شما برای رفع این چالشها چیست؟
در سالی که گذشت، با چالشهای اساسی مواجه بودیم؛ چالشها و مشکلاتی که اکنون در سطح کشور و بهویژه در شهرستانها با آن روبرو هستیم. ما با کمبود برق مواجه هستیم، چون توان تولید برقمان محدود است. متاسفانه، قطعی و خاموشیهای برق ضربه اساسی به چرخهی تولید زده است. این موضوع تولید را با مشکل اساسی مواجه کرده است و از سوی دیگر، مشکل بیآبی نیز وجود دارد. بیآبی یکی از عواملی است که نتواستهایم تولیدی را که در سطح کشور به لحاظ برق لازم است، داشته باشیم. در حوزه گاز نیز بهطور کلی در خصوص حاملهای انرژی مشکلات فراوانی داریم. مشکلاتی که امسال تجربه کردیم، هرچند که سالهای قبل هم تجربهاش را داشتیم، اما امسال بیشترین فشار را مردم تحمل کردند و بیشترین مشکلات را احساس کردند. ناترازیهایی که در سطح کشور وجود داشت، قطعی برق، قطعی گاز، همچنین کمبود آب و سایر مشکلاتی که با توجه به تورم، بیکاری، گرانی و این مسائل بهوجود آمده است، باعث شد که مردم عزیزمان سال سختی را پشت سر بگذارند.
چالشی که وجود دارد این است که ما نتواستهایم به خط تولید کمک کنیم. سرمایهگذارانی که به دلیل نبود ثبات قیمت جرأت نمیکنند وارد عرصه تولید شوند. ثبات قیمت نداریم که یک سرمایهگذار بدون نگرانی وارد عرصه سرمایهگذاری شود و در عرصه تولید فعالیت کند و به درآمد پایدار و اشتغالزایی کمک کند. با توجه به بالا رفتن نرخ ارز و نوسانات قیمتها، نتواستهایم ثبات قیمت داشته باشیم. این باعث شد که سرمایهگذار نتواند جذب شود. شهرکهای صنعتی و مراکز تولیدی همه با مشکلات اساسی مواجه هستند. تعداد زیادی از شرکتها و واحدهای تولیدی نیروهای خود را تعدیل کردهاند، که نشاندهنده این است که ما نتواستهایم به درستی مدیریت کنیم.
چالش اساسی ما امروز در سطح کشور، اقتصاد است. باید اقتصادی که مریض است، که احتیاج به عمل جراحی دارد، را برای بهبود آن به سرعت درمان کنیم. باید برای این موضوع راهکار عملیاتی پیدا کنیم که در سطح کشور پیاده کنیم و اقتصاد کشور را زنده نگه داریم و به شکوفایی و رونق اقتصاد کشور کمک کنیم.
ما در سطح کشور و حتی در شهرستان مهاباد، ظرفیتهای عظیمی به لحاظ گردشگری داریم، اما روی هیچکدام از این ظرفیتها کار نکردیم. واقعاً سرمایهگذاری جذب نکردیم تا بتوانند روی این ظرفیتها سرمایهگذاری کنند. تشویق نکردیم و تسهیلات لازم را فراهم نکردیم، در نتیجه سرمایهگذار هم دست خالی سرمایهگذاری نمیکند.
از لحاظ کشاورزی، با توجه به بارندگیهای کم در سطح منطقه و حتی کشور، کشاورزیمان از رونق افتاد. دامداریمان آن جلوهای که داشت و کارهای اساسی که در سطح دامداری و دامپروری منطقه انجام میشد، متاسفانه از دست رفته است و باید به فکر راهحلهای اساسی باشیم. وقتی کشاورزی رونق ندارد، وقتی دامداری رونق ندارد و وقتی در مورد گردشگری اقدامی نکردیم، طبیعی است که تولید نیز با مشکل مواجه میشود.
حال باید چه کاری انجام دهیم؟ راهحل این چالشها چیست؟ ما باید به لحاظ آمایش سرزمینی عمل کنیم. زیرا وقتی مناطق کشور را بررسی میکنیم، پتانسیلها و ظرفیتها مشابه هم نیستند. در بحث گردشگری، باید اقدام کنیم. باید تسهیلات را برای سرمایهگذاران فراهم کنیم تا بتوانند سرمایهگذاری کنند. منطقه ما ظرفیت گردشگری بسیار زیادی دارد و میتوانیم در زمینه اشتغالزایی در عرصه گردشگری کار کنیم. ولی این مسائل فقط در حد اما و اگر باقی مانده است و ما کاری نکردهایم. کارهای مفید و سرمایهگذاری خوبی که باید انجام میشد، متاسفانه هیچکدام انجام نگرفته است.
ما غار آبی سهولان را داریم که نتواستهایم آن را توسعه دهیم و زمینه را برای جذب گردشگر فراهم کنیم. تالاب کانی برازان را داریم که نتواستهایم کارهای لازم برای توسعه آن را فراهم کنیم. یک گردشگر از جنوب کشور میآید، نمیتواند حتی یک پرنده را ببیند، چون امکانات لازم برای توسعه گردشگری را نداشتهایم. با این شرایط، چگونه گردشگر جذب شود و چگونه میتوانیم به اشتغالزایی کمک کنیم؟ اماکنی که داریم، اگر به درستی مدیریت شوند، میتوانند به توسعه اشتغالزایی کمک کنند و باید در دستور کار ما قرار گیرند.
در حوزه تولید، معادن زیادی در منطقه داریم، خصوصاً در شهرستان مهاباد. متاسفانه، تنها خامفروشی میشود و فرآوری لازم که باید روی مواد معدنی انجام بگیرد، در منطقه پیادهسازی نشده است. پانزده یا بیست سال پیش باید این کارها انجام میشد، ولی هنوز هیچ اقدامی در این زمینه انجام نگرفته است. هماکنون در پتروشیمی باید صنایع پاییندستی را راهاندازی کنیم تا بتوانیم سرمایهگذار جذب کنیم. این کار میتواند هم از نظر سرمایهگذاری و درآمدزایی و هم از نظر اشتغالزایی بسیار تاثیرگذار باشد. اما این کارها را انجام ندادهایم، در حالی که میتوانست به ما کمک کند.
مسئولانی که در این زمینه کار میکنند، باید با وفاق و همدلی تصمیم بگیرند تا مشکلات شهرک صنعتی مهاباد هرچه زودتر رفع شود. مشکلات شهرک صنعتی شامل مواد اولیه، برق و فروش هستند. تسهیلات به موقع به دست تولیدکنندگان نمیرسد و این مشکلاتی است که باید در شهرک صنعتی و مراکز تولیدی حل شوند.
نکتهای که فراموش کردم اشاره کنم، این است که پانزده یا بیست سال پیش باید تمامی کشاورزی منطقه را به سیستمهای نوین آبیاری تجهیز میکردیم، ولی این کار را نکردیم. بهعنوان مثال، کمتر از ۱۰۰۰ هکتار آبیاری تحت فشار راهاندازی شده که هنوز نیمهکاره مانده است. اگر این کار بهدرستی انجام میشد، اکنون میتوانستیم کشاورزی پایدار و پررونقی داشته باشیم که هم آب هدر نرود و هم محصول با کیفیت عالی تولید کنیم. متاسفانه، این کار را هم انجام ندادیم و اکنون با چالشهایی روبرو هستیم که برای رفع آنها باید برنامهریزی اساسی انجام دهیم.
برنامه شما برای استفاده از ظرفیتها و کمک به تسریع در توسعه منطقه در سال ۱۴۰۴ چیست؟
ما در منطقه سنجش و پالایش دقیقی انجام دادهایم. رایزنی و نیازسنجیهایی داشتیم تا موارد توسعه شهرستان را شناسایی کنیم و اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهیم. یکی از موارد اساسی، مراکز تولیدی است. ما سعی کردهایم با وزارتخانهها نشستهایی داشته باشیم تا شهرک صنعتی را توسعه دهیم. چندین هکتار زمین پیرامون شهرک صنعتی داریم که باید آن را توسعه دهیم. اگر روی همین زمینها کار کنیم، به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل میشویم. باید این منطقه اقتصادی را راهاندازی کنیم که این کار به اشتغالزایی و تولید کمک خواهد کرد و فرصتی برای تولیدکنندگان فراهم میشود.
ما نگاه ویژهای به خلیفان داشتهایم. با توجه به اینکه منابع طبیعی در این منطقه وجود دارد، نقاطی را معرفی کردیم، اما موافقت اصولی را دریافت نکردیم. نظر آنها این است که این مناطق بیشتر برای دامداری مناسب هستند، چرا که پوشش گیاهی آن بسیار بالا است. ما نیز با توجه به آمایش منطقه، روی دامداری در خلیفان کار میکنیم تا بتوانیم هم دامداری آن منطقه را احیا کنیم و هم بخش دامداری و دامپروری در خلیفان را رونق بخشیم و فرصتی برای عزیزانی که میخواهند در این عرصه وارد شوند، فراهم کنیم.
موضوع بعدی که ما قصد داشتیم در این زمینه روی آن کار کنیم، مسئله گردشگری سد مهاباد است. سد مهاباد با توجه به جایگاه ویژهای که در سطح کشور دارد و همچنین چشمانداز زیبای آن، نزدیکترین سد به شهرستان است. این سد هم تهدید است و هم فرصت. تهدید است چون اگر خدا ناکرده سالی بارندگی زیاد داشته باشیم و سرریز کند، ممکن است باعث خرابی یا تخریب بخشی از منطقه شود. البته این اتفاق نمیافتد و ما کارهای لازم را پیش از این انجام دادهایم.
تمامی این مشکلات را با وزارتخانهها در میان گذاشتهایم و انعکاس دادهایم که سد مهاباد هم بستری برای اشتغالزایی است و هم در محور مهاباد به سمت بصره و در محور مهاباد به سمت سردشت به لحاظ گردشگری دارای پتانسیل بالایی است. واقعاً ظرفیتهای لازم را داریم و شهرداری نیز آماده همکاری است، هم در زمینه گردشگری و هم در زمینه تولید. باید بر این موارد تمرکز کنیم. در عرصههای دیگر نیز پتانسیل داریم، اما برای این اقدامات نیازمند تسهیلات ویژهای هستیم.
مهمترین نیازمندیهای توسعه منطقه و دستور کار پیشنهادی شما برای مدیران در آینده چیست؟
نیازمندیهای منطقه، ما با پتروشیمی جلسه داشتیم تا برای راهاندازی صنایع پاییندستی کمک کند. البته پتروشیمی آماده کار است، اما نه به لحاظ سرمایهگذاری، بلکه به لحاظ کارهای فنی و خوراکی که لازم است، اعلام آمادگی کردهاند. برای سرمایهگذاری نیز چندین نفر آمادگی دارند که باید تسهیلات به موقع برای آنها فراهم شود. ما نیازمند دریافت تسهیلات هستیم؛ یعنی اگر ما بتوانیم صنایع پاییندستی در شهرک صنعتی را راهاندازی کنیم، تا حدود زیادی به اشتغالزایی منطقه کمک کردهایم. یعنی جوانان بیکار در این بخش میتوانند شروع به کار کنند و فرصت شغلی برای آنها ایجاد شود. این فقط یک بُعد قضیه است.
اما بُعد دیگر قضیه، آبیاری تحت فشار منطقه است که ما روی این موضوع کار کردهایم و آن را شاخهبندی کردهایم. مزارع کشاورزی پایاب دریچه سد مهاباد را مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار کردهایم و برای اینکه تولید پایداری داشته باشیم، به تولیدات مرغوب کشاورزی در سطح منطقه کمک کردهایم. با توجه به اینکه باغات زیادی در سطح منطقه داریم، باید به تولیدکنندگان سیب برای راهاندازی کارخانه کمک کنیم. ما نیازمند راهاندازی مراکز تولیدی هستیم تا به لحاظ اشتغالزایی کارهای بهتری انجام دهیم. مراکز تولیدی که مواد اولیهاش را داریم. سیب داریم، اما مواد اولیهای که در سردخانهها مانده است و در بخش صادرات نتوانستیم کمکی بکنیم.
کارخانجاتی که میتوانیم در منطقه راهاندازی کنیم، مثلاً در بحث تولیداتی که در منطقه ضروری به نظر میرسد، مانند آبمیوه، کمپوت و بسیاری از موارد دیگر، فرصتی است که داریم و میتوانیم روی آن کار کنیم. همه این موارد موضوعاتی است که در موردشان بحث شده است، اما با توجه به وضعیت اقتصادی، خوشبین نیستیم که بتوانیم کاری انجام دهیم. باید وضعیت اقتصادی کشور این موقعیت را برای اشتغالزایی فراهم کند تا سرمایهگذار بتواند ریسک کند، ولی امروز سرمایهگذار جرأت و شهامت ریسک کردن را ندارد تا به عرصه اقتصادی وارد شود و این برای ما مشکلساز است.
ما در هر عرصه و هر زمینهای، کشاورزی، دامداری، گردشگری، ورزشی آماده فعالیت هستیم، اما چون به لحاظ اقتصادی جرأت و شهامت آن را نداریم، فعلاً تصمیم خاصی اتخاذ نشده است. ولی ما جلسات زیادی گذاشتهایم و آنها نیز اعلام آمادگی کردهاند که به شکوفایی اقتصادی منطقه کمک کنند. اگر تا اندازهای از حالت تورم منطقه رهایی پیدا کنیم، من به جرأت میتوانم بگویم که منطقه مهاباد به لحاظ اشتغالزایی حرفهای زیادی برای گفتن دارد و در سطح استان از لحاظ تولید و اشتغال میتواند حرف اول را بزند.
در مورد باغدارانی که محصولشان به فروش نمیرسد چه توصیهی دارید؟
ما نزدیک به ۱۲,۰۰۰ هکتار باغ سیب داریم. در حال حاضر، نزدیک به ۳۰ هزار تن سیب در سردخانهها مانده است. یعنی ظرفیت صادرات فراهم نشده است و این برای یک باغدار مشکلساز است. باغداری که با هزار امید و آرزو میخواست سیبش را صادر کند، اما شرایط برای او مهیا نشده است. بهبهانه نیاز بازار شب عید، با وجود مکاتبات لازم، فعلاً موافقتی انجام نگرفته است. اگر در بحث صادرات بتوانیم به کشاورزان عزیز کمک کنیم، آنها نیز آمادگی لازم را برای توسعه و همچنین انگیزهای برای تولید بیشتر در سطح کشور و منطقه خواهند داشت.
در مورد آموزش و پرورش با کمبود فضای آموزشی مواجه هستیم راهکار شما در این مورد چیست؟
بهلحاظ فضای آموزشی، ما در بدترین شرایط ممکن قرار داریم. در حال حاضر تقریباً ۳۶ مدرسه نیمهکاره رها شدهاند. تخریب کردهایم، اما بازسازی نکردهایم. برای تخریب، سریع تصمیم میگیریم و با خاک یکسان میکنیم، اما برای بازسازی با کمبود اعتبار مواجه هستیم. اعتبارات برای بازسازی بسیار کم و قطرهچکانی است و زمانبر است تا فضای آموزشی را بازسازی کنیم. ۳۶ مدرسه در سطح شهرستان بهصورت کانکسی، تخریبی و نیمهکاره رها شدهاند و آمادگی لازم برای آموزش را ندارند. تعداد دانشآموزان هر کلاس به ۴۵ نفر میرسد و با سختی اداره میشوند. معلمان با سختترین شرایط این کلاسها را اداره میکنند و این وضعیت برای ما هم دشوار است.
با سازمان نوسازی مدارس و توسعه و تشخیص مدارس کشور جلساتی داشتیم. بعد از چندین جلسه، قول دادند که درباره چندین مورد که ما در موردشان برنامهریزی کردهایم، اقدام کنند. البته تمام موارد لازم هستند، ولی تعدادی در اولویت قرار دارند که باید سریع بازسازی شوند. رایزنیهای لازم انجام شده و تأمین اعتبار صورت گرفته است. اکنون منتظر هستیم تا اعتبارات اختصاص پیدا کند و پیمانکاران عزیز دست به کار شوند. در حال حاضر در مرحله پیمانسپاری به پیمانکاران هستیم. تقریباً ۹ تا ۱۰ پروژه آماده پیمانسپاری است که به زودی شروع به کار خواهند کرد.
ما بهلحاظ فضای آموزشی واقعاً در مضیقه هستیم، اما در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است. در سال ۱۴۰۴ بهلحاظ فضای آموزشی میتوانیم کمک کنیم که تعدادی از مدارس را احداث کنیم و در اختیار دانشآموزان عزیز قرار دهیم.
با توجه به اینکه در مهاباد با کمبود مسکن مواجه هستیم در مورد اجاره خانهها تعرفه یا قانونی هست که بتوان این اجاره خانهها را تعدیل کرد؟
ما در شهرستان مهاباد در بدترین شرایط ممکن از لحاظ مسکن قرار داریم. مسکن یکی از نیازهای اساسی برای شروع زندگی است، ولی وقتی با نبود مسکن و اجارهبهای بالای آن مواجه میشویم، نهضت ملی مسکن میتواند کمککننده باشد. بعد از تورم، توجه به اجارهبهای خانهها ضروری است. اجارهبهای مسکن در شهرستان مهاباد با سایر شهرستانها تفاوت دارد و حتی با کلانشهرها رقابت میکند. مهاباد با تهران رقابت میکند که لزومی هم ندارد و متولی خاصی هم برای آن وجود ندارد. مالک خانه میگوید که خانه خودم است و اینقدر اجاره میدهیم. خانهها به مشاوران املاک واگذار میشوند و در نهایت اجاره داده میشود. اما مشکل کجاست؟ مشکل اینجاست که ما با کمبود مسکن مواجه هستیم. مسکن مهر توانست تحولات خوبی به وجود آورد، اما نه به اندازه کافی و لازم.
ما در قالب نهضت ملی مسکن شرایطی را فراهم کردهایم که کسانی که فاقد مسکن هستند میتوانند ثبتنام کنند، اما این کار بدون مدیریت مناسب انجام شد. ۴۰ هزار نفر در شهرستان مهاباد ثبتنام کردهاند، اما زمینها مشخص نیستند. این افراد واریزی اولیه را داشتهاند و منتظر تخصیص زمین هستند، اما هنوز زمینها مشخص نشدهاند. در دو نقطه در موکریان و شهرک، کارهای خوبی انجام شده است، اما در بقیه موارد هنوز اقدامات لازم صورت نگرفته است.
ما ۲۰۰ هکتار زمین را معرفی کردهایم و مجوزهای اولیه را گرفتهایم که در قالب نهضت ملی مسکن به متقاضیان واگذار شود. با اینکه این عزیزان واریزیهای اولیه را داشتهاند و دولت هم اعلام آمادگی کرده است تا تسهیلات لازم را در اختیارشان قرار دهد، اما از سال ۱۴۰۴ به جد پیگیری این مسئله خواهیم کرد.
اما مشکل کجاست؟ مهاباد با توجه به موقعیت جغرافیایی که در ارتفاع واقع شده، نسبت به شهرهای دیگر که روی زمینهای هموار و مشخص قرار دارند، با مشکلات بیشتری روبرو است. ما تسهیلات اولیه و آوردههای اولیه را صرف خاکبرداری میکنیم. زمین کاملاً مرتفع و بستر آن سنگی است. باید تمام کوهها را برداریم تا زمین هموار شود و بتوانیم ساختوساز را شروع کنیم. یعنی تنها با یک مشکل روبرو نیستیم بلکه با مشکلات متعددی مواجه هستیم. کوهها باید برداشته شوند و پس از آن، تسهیلات را بگیریم. در حالی که در شهرهای دیگر با اینگونه مشکلات مواجه نیستیم. اما با این حال، ما خوشبین هستیم و امیدواریم که ۲۰۰ هکتار زمین را تأمین کنیم و بتوانیم در قالب نهضت ملی مسکن آغاز به کار کنیم تا از این وضعیت بحرانی خارج شویم.
در مورد بیمارستان که عملکرد خیلی ضعیفی دارد و از نظر امکانات با کمبودهای زیادی روبرو هستیم در این مورد نظر شما چیست؟
سیاستهای وزارت بهداشت بهگونهای طراحی شده است که ما بتوانیم بیشترین خدماترسانی را در مراکزی داشته باشیم که حالت مرکزی دارند. مهاباد بلوک جنوب استان است و شهرهای جنوب استان به مهاباد مراجعه میکنند، بهویژه برای دریافت خدمات درمانی و بهداشتی. اما مهاباد ظرفیت و تواناییهای لازم را برای خدماترسانی به بیماران ندارد. ما سالهاست که پیگیر هستیم تا این کارها انجام شود و تجهیزات و امکانات بهروز برای مهاباد فراهم گردد. امسال کارهای بسیار اساسی انجام گرفت و توانستیم تعدادی از دستگاهها را تأمین کنیم. دستگاههایی که نیاز ضروری و اساسی شهرستان هستند، هیئتامنای صرفهجویی هرسین موافقت لازم را کردند، حوالهاش صادر شده و آماده خرید است. اکنون منتظریم که خرید انجام شود و در اختیار شهرستان قرار گیرد.
بیمارستان قدیمی مهاباد توانایی پذیرش اینهمه بیمار را ندارد، زیرا فقط همین بیمارستان را در سطح شهر داریم و تحت فشار است از عزیزانی که واقعاً در حوزه بهداشت و درمان مهاباد کار میکنند. با این ظرفیت، توانستهاند پاسخگو باشند. از آنها تشکر میکنم. ما نیازمند توسعه زیرساختهای بهداشتی و درمانی هستیم. امسال توانستیم مجوز لازم را برای نوسازی ۶ مرکز دریافت کنیم که مرکز بهداشت را امسال انجام دادیم. برای ۵ مرکز دیگر مجوز گرفتهایم، اعتبار لازم تأمین شده و کارهای لازم نیز در حال انجام است.
بیمارستان ۳۵۰ تختخوابی شهرستان مهاباد پس از چندین سال، تقریباً ۲۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. یعنی تأمین اعتبار لازم نشده است و با توجه به وضعیت اعتباراتی کشور که مقداری ضعیف است و اعتبارات محدود است، تمام توان خود را بهکار گرفتهایم. به شخص وزیر و وزارتخانه فشار آوردیم تا اعتبارات لازم در اختیار ما قرار گیرد و بتوانیم کار را پیش ببریم. در حال حاضر، ما ۸۰ میلیارد تومان به پیمانکاران بدهی داریم و مطالبات آنان پرداخت نشده است. با چندین جلسه صحبت، قرار شد مطالباتشان پرداخت شود و به جد پیگیر کار شوند تا بیمارستان ۳۵۰ تختخوابی مهاباد در چندین سال آینده به بهرهبرداری برسد. این بیمارستان و همچنین بیمارستان ۶۴ تختخوابی تأمین اجتماعی به بهرهبرداری میرسند که انقلابی در حوزه بهداشت و درمان در شهرستان مهاباد بهوجود خواهد آورد و بیشترین خدمات لازم را به شهرهای جنوب استان ارائه میدهد.
در خصوص بیمارستان تأمین اجتماعی، در حال حاضر ۳۳ میلیارد تومان مطالبات پیمانکاران پرداخت نشده است. که کارهای لازم در این مورد نیز انجام شده است. در سازمان تأمین اجتماعی جلسه داشتیم و قول مساعد دادند که مطالبات پرداخت شود و همچنین اعتبار لازم تأمین شود تا هرچه زودتر پروژهها به جریان بیفتد و آغاز به کار کنند. این دو پروژه را به جد پیگیر هستیم و شخص رئیسجمهور و وزیر دستور دادهاند که کارهای لازم در این دو مرکز انجام گیرد تا به زودی به بهرهبرداری برسند. این دو پروژه ظرفیت بسیار عظیمی را در منطقه فراهم میکنند تا به عزیزانی که به شهرستان مهاباد مراجعه میکنند، خدماترسانی کنیم.