سایز متن   /

ارگنه کُن به ترکی Ergenekon نام دره ای در کوه های آلتای آسیای میانه است که منشاء مردم تُرک از آنجاست و مهم تر از این، آنها اولین پادشاهی خود را در آنجا بنا نهادند.
سازمان زیرزمینی و ملی گرای افراطی کمالیست تحت عنوان “ارگنه کُن” در ترکیه که برخی از اعضای عالی رتبه امنیتی و نظامی ترکیه در هسته اصلی آن بودند همانند دولت در سایه عمل می کرد. از جولای ۲۰۰۸ بیش از هزاران نفر که شامل چندین ژنرال ارتش، مقامات حزبی و رئیس سابق شورای امنیت هستند، در چارچوب پرونده ارگنه کُن بازداشت شده و یا مورد بازجوئی قرار گرفتند.
پس از گشوده شدن پرونده ارگنه کُن و دستگیری بسیاری از عوامل و اعضای این سازمانِ زیر زمینی، اخباری درباره ارتباط این سازمان با پ.ک.ک مطرح شد. افشای ارتباط عبدالله اوجالان با سازمان مخوفِ “ارگنه کُن” موضوع استقلال فکری اوجالان در تصمیم گیری را با ابهام های زیادی مواجه کرد.
احسان ارسلان یکی از شخصیت های مطرح کُرد در ترکیه می گوید: سال ۱۹۹۳ ارگنه کُن و نیروهای جنگ طلبِ درونِ پ.ک.ک باعث شدند تلاش های تورگوت اوزال و رهبری پ.ک.ک برای حل مسالمت آمیز مسأله کُردها با شکست مواجه شود. (پایگاه خبری – تحلیلی Nefel)
عبدالله اوجالان به مدت ۲۰ سال و از سال ۱۹۷۹ الی ۱۹۹۹ با سازمان ارگنه کُن رابطه داشته است. حتی پس از دستگیری اوجالان نیز افرادی از همین سازمان توانسته اند در زندان جزیره ایمرالی با وی دیدار کنند. طبق اسناد پیوست کیفرخواست پرونده ارگنه کُن اوجالان می توانسته در اواخر ۱۹۷۹ قبل از کودتای نظامی ۱۹۸۰ از طریق اطلاعاتی که توسط ارگنه کُن به او رسیده از ترکیه بگریزد. در نتیجه ادامه تحقیقات در مورد ارگنه کُن در طول تابستان و پاییز ۲۰۰۸ مدارک و اسناد بیشتری در خانه “ولی کوچوک” (ژنرال بازنشسته ارتش که به اتهام عضویت در سازمان ارگنه کُن دستگیر شد) پیدا شدند که ارتباط ارگنه کُن با پ.ک.ک را فاش می کردند.
در یک فایل ویدیویی که حزب چپ‌گرای کارگر ترکیه برای نخستین بار پس از ۱۵ سال آن را پخش کرد، سرهنگ حسن آتیلا اوغور در حال بازجویی از اوجالان است. سرهنگ حسن آتیلا اوغور همان فردیست که به جرم دست داشتن در اقدامات شبکه ی مخفی کودتاگران ارگنکُن در زندان به سر می برد. او در دوران حبس، کتابی با عنوان «چگونه از اوجالان بازجویی کردم» نوشته و آن را در ۱۴۸ صفحه منتشر کرده است.
در فایل منتشر شده، اوجالان به شخص بازجو وعده می دهد که قدرت نفوذ خود و نیروهای پ.ک.ک را برای خدمت به ترکیه به کار بگیرد. او اعلام می کند که دولت نمی تواند همیشه به طور مستقیم برخی کارها را انجام دهد و باید از یک نیروی دیگر استفاده کند. سپس از آمریکا مثال آورده و می گوید که با وجود آن که آمریکا ابرقدرت جهان است اما به ناچار از برخی نیروها برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کند و ترکیه نیز باید چنین رویه ای را در بر بگیرد.
یالچین کوچوک و دوغو پرینچک دو شخصیت مشهور ترکیه بودند که در ارتباط با پرونده ارگنه کُن دستگیر و زندانی شدند. «. دوغو پرینچک و یالچین کوچوک چند بار در لبنان و سوریه با اوجالان دیدار کرده‌اند و برخی از تحلیلگران سیاسی ترکیه این دو نفر و به ویژه دکتر پرینچک را پدر فکری اوجالان می‌دانند و یالچین کوچوک نیز در دانشگاه و در رشته علوم سیاسی به مدت دو سال استاد اوجالان بوده است.

– اَلسُن، رابرت، خون – باورها و برگه های رای، ترجمه هاشم کرمی، تهران، نشر پانیذ، ۱۳۹۰، صفحه ۵۷ و ۵۸
– http://www.nefel.com نهم ژوئن ۲۰۰۹
عکس: دوغو پرینچک و عبدالله اوجالان

اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:
دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد

قالب وردپرسدانلود رایگان قالب وردپرسپوسته خبری ایرانیقالب مجله خبریطراحی سایتپوسته وردپرسکلکسیون طراحی